HercegovinaVijesti

Vlada HNK: 4 miliona maraka za vansudske nagodbe

foto: mostarski.ba

Na danas održanoj 200. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je, nastavljajući  aktivnosti vezane za rješavanje pravosnažnih sudskih rješenja i vansudskih nagodbi, usvojila Odluku o pokretanju postupka za zaključivanje ugovora o vansudskoj nagodbi i isplati potraživanja po zaključenom ugovoru u iznosu od 4.000.000,00 KM. Ovom Odlukom obuhvaćena su potraživanja tražitelja po zaprimljenim prijavama i zahtjevima koji se odnose na penzionisanja, bolesti tražitelja, potraživanja ili bolest člana porodice, kao i zaprimljene prijave po kojima je uzeta u obzir pravosnažnost presude i dužina trajanja sudskog postupka.

Vlada je usvojila Odluku o usvajanju izvještaja o radu i poslovanju zdravstvenih ustanova  čiji je osnivač odnosno suosnivač HNK za 2022. godinu i to: Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Kantonalne bolnice ”Dr. Safet Mujić” Mostar, Opšte bolnice Konjic, Doma zdravlja ”Stari Grad” Mostar i Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Resorni ministar uvodno je upoznao članove Vlade o izvještajima o kojima su opširnije govorili predstavnici zdravstvenih ustanova. U svom obrazlaganju predstavnici zdravstvenih ustanova izrazili su zahvalnost Vladi, koja je redovitim budžetskim sredstvima, ali i izvanrednim odlukama o finansijskim podrškama značajno pomogla u stabiliziranju poslovanja njihovih ustanova. Također su istaknuli kako bi bez razumijevanja i podrške Vlade bolnice bile u puno težoj finansijskoj situaciji, a njihovo poslovanje dodatno otežano. Usvojeni izvještaji upućeni su u daljnju skupštinsku proceduru.

Na prijedlog Ministarstva za pitanja boraca Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica u HNK i uputila ga u daljnju skupštinsku proceduru.

Razlog za donošenje dopuna Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica u HNK proizlazi iz činjenice da je stupio na snagu federalni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica, a sve u cilju utvrđivanja jedinstvene primjene prioriteta pri zapošljavanju boraca i članova njihovih porodica u HNK.

Vlada je usvojila Prijedlog izvještaja o radu Vlade, te izvještaje o radu ministarstava, uprava, upravnih organizacija i Kantonalnog javnog pravobranilaštva za 2022. godinu.

Istaknuto je kako je Vlada i tokom 2022. godine nastavila provoditi aktivnosti i projekte u svim područjima djelovanja – privredi, turizmu, poljoprivredi, obrazovanju, kulturi, sportu, brizi za socijalne kategorije, te boračkoj populaciji.

Na prijedlog  Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Vlada je usvojila Odluku o povećanju prihoda i rashoda u Budžetu HNK za 2023. godinu Upravi za civilnu zaštitu i vatrogastvo u iznosu od 624.894,09 KM za izdatke iz namjenskih sredstava za zaštitu od prirodnih i drugih nepogoda.

Također je razmotrila i prihvatila Program rada za izradbu/ažuriranje Plana zaštite od požara HNK, kao i Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje u 2023. godinu, te Izvještaj o radu Kantonalnog štaba civilne zaštite za 2022. godinu.

U cilju jačanja privrednog razvoja HNK, Vlada je usvojila više odluka o izmjeni odluke o dodjeli koncesija i više odluka o davanju saglasnosti na prijedlog ugovora o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije na području Mostara i Stoca.

Nastavljajući višegodišnju praksu prijema pripravnika u kantonalna tijela uprave, upravne organizacije i druge službe, tijela i institucije Hercegovačko-neretvanskog kantona, Vlada je donijela Odluku o pokretanju procedure za raspisivanje Javnog konkursa za prijam 100 pripravnika.

Inače, Vlada je do sada za više od 1000 mladih ljudi omogućila osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva u zvanju za koje su se školovali, te im na taj način omogućila integriranje na tržištu rada.

Usvojen i niz drugih odluka, zaključaka i rješenja.

(mostarski.ba)

Slični članci

Back to top button