DruštvoKonjicVijesti

Grad Konjic izdvojio 100.000 KM za pomoć stanovnicima područja koja je zahvatio zemljotres u Turskoj

Solidarnost Konjičana na djelu, koji su ujedinjeni u podršci i pomoći narodu Republike Turkiye

Grad Konjic izdvojio 100.000 KM za pomoć stanovnicima područja koja je zahvatio zemljotres u Republici Turkiye, planirano stipendiranje dvoje djece iz grada Adiyamana tokom njihovog školovanja i organizovanje iftara u gradovima zahvaćenim zemljotresom

Grad Konjic i njegovi stanovnici aktivno su se uključili u organizaciju prikupljanja i pružanja pomoći za stanovnike Republike Turkiye nakon potresa. Osim prisustva spasilačkih ekipa GSS Prenj Konjic i GSS stanice Konjic, koji su neposredno nakon potresa bili na raspolaganju stanovnicima gradova u kojima su boravili, Vijećnici Gradskog vijeće Konjic su na 2. vanrednoj sjednici jednoglasno donijeli Odluku o odobrenju novčanih sredstava u iznosu od 100.000 KM za pomoć stanovnicima područja, koja je zahvatio zemljotres u Republici Turkiye.

– Ovo je najmanje što možemo učiniti u ovakvim situacijama. Pomagali smo i pomažemo gdje god je to bilo potrebno u skladu sa našim mogućnostima. Narod Republike Turkiye decenijama kroz različite projekte pomaže Konjic i Konjičane i kao istinski prijatelji suosjećamo sa svima koji su izgubili svoje najbliže, čiji su domovi porušeni, zato smo željeli osim riječi podrške, pružiti i konkretnu pomoć Republici Turkiye i njenom narodu u obliku koji je najpotrebniji. Uz Gradsku upravu Konjic u prikupljanje i izdvajanje pomoći aktivno su se uključile osnovne škole i srednje škole, Crveni križ Konjic, MDD Merhamet Konjic, Medžlis IZ Konjic, Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic kao i stanovnici grada Konjica. Tokom ovih aktivnosti prikupljena su novčana sredstva u iznosu od 70.135,00 KM, kao i pomoć u grijalicama, vrećama za spavanje, hrani, higijenskim potrebštinama, što je učinjeno u skladu sa instrukcijama Ambasade Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini -kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

-U cijeloj ovoj priči o pomoći moram se posebno osvrnuti na jedan ljudski gest naših spasilaca, koji su se tokom boravka u Adiyamanu zbližili sa mališanima, koji su ostali bez svojih najmilijih, malom Zehrom i Ismailom. Naše spasioci su nam u svakodnevnim izvještajima pričali o toj djeci i ta priča nas je istinski sve dotakla, tako da smo se odlučili da putem nadležnih institucija Republike Turkiye i Ambasade Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini stipendiramo Zehru i Ismaila tokom njihovog školovanja. Svi smo na neki način sretni što ćemo im kroz stipendiranje, bar malo olakšati situaciju u kojoj su se našli i biti podrška u njihovom odrastanju. S obzirom da nam slijedi i mjesec ramazan, želja nam je i da organizujemo iftare u nekoliko gradova koji su pretpjeli velika razaranja tokom zemljotresa, što je već u fazi pripreme – naglasio je Ćatić, podsjećajući na podršku koju je Republika Turkiye pružala i pruža Bosancima i Hercegovcima u toku i nakon agresije na našu domovinu.

Grad Konjic

Slični članci

Back to top button