KonjicNVOVijesti

UDRUŽENJE “NERA” KONJIC: U prošloj godini uspješno realizirali 10 projekata

FOTO: Radio Konjic

Udruženje žena “Nera” Konjic osnovano je prije četiri godine s ciljem podrške ženama kroz ekonomsko osnaživanje, ali i pružanje edukacije iz različitih oblasti, kao što su broba protiv nasilja nad ženama i trgovine ljudima, rodno odgovorno budžetiranje i sl. Prema riječima Elvedine Alić, predsjednice Udruženja žena “Nera”, trenutno imaju 22 članice, a u prošloj godini su uspješno realizirali 10 projekata uz podršku domaćih i stranih donatora.

“Posebno bih se osvrnula na projekat “Naša bašta šarena”, koji se odnosi na brigu o majkama djece sa visokim postotkom invaliditeta, a finansira ga Ekumenska inicijativa iz Omiša. Također, izdvojila bih i naš najvažniji projekat, a to je Festival ženskog aktivizma i stvaralaštva “Planeta ŽeNERA”, koji najvećim dijelom finansiraju naši prijatelji iz Italije. U prošloj godini smo započeli i projekat  bavljenja povrtlarstvom i vrtlarstvom na malim parcelama, a kasnije smo obuku proširli i na plasteničku proizvodnju. Uredile smo oglednu plasteničku parcelu, postavile jedan plastenik na Lisinu, zatim smo kupili motokultivator  nabavili repromaterijal za sadnju, alat, sjemena i đubrivo, tako da smo kompletirali ovu proizvodnju”-kazala je Alić.

Slične aktivnosti i projekti su nastavljeni i u 2023.godini. Kako nam je kazala predsjednica Udruženja žena “Nera”, u ovoj godini zavšava se projekat “Super mame”, u kojem učestvuje sedam korisnica. Projekat ima za cilj pružiti psihološku podršku i radno-okupacione terapije iz vrtlarstva majkama odrasle djece s visokim postotkom invaliditeta, uz podršku Fondacije za osnaživanje žena iz Sarajeva.

“Po završetku projekta “Super mame” naših sedam korisnica nastavlja učešće u projektu “Naša bašta šarena” i to će biti četvrti put da ovaj projekat podržava Ekumenske inicijativa iz Omiša. U narednom periodu će biti postavljena i dva nova plastenika, u Podorašcu i na lokaliteu Igmanske kapije, kao ogledne parcele za obavljanje terenske nastavu iz povrtlarstva. Tako da sada imamo tri plastenika koji su u vlasništvu Udruženja žena “ Nera” dvije godine, a onda će preći u vlasništvo vlasnica parcela na kojima su podignuti plastenici”– naglasila je Elvedina Alić, predsjednica Udruženja “Nera”.

Ovo konjičko udruženje žena sarađuje i sa Fondacijom INFOHOUSE na ekonomskom osnaživanju marginaliziranih žena, a u planu je da u ovoj godini realizira i projekat sa Fondacijom za osnaživanje žena “Sigurnost žena u digitalnom prostoru”. Sarađuju sa brojnim udruženjima i organizacijama iz BiH i regiona, a posebno izdvajaju saradnju sa Ambasadom Australije u Beču.

Članice udruženja redovno organiziraju i edukativne radionice, ali i same učestvuju u mnogim sličnim sadržajima. Četiri članice su uspješno završile obuku za certificirane pomagačice “Mreže 4P” u BiH u procesu zadovoljenja pravde osoba u procesu nasilja u porodici, kazala je Elvedina Alić, predsjednica Udruženja žena “Nera” Konjic, koja je nakon završene obuke za certificiranu pomagačicu, izabrana i za zamjenicu koordinatorice “Mreže 4P” u BiH. – piše radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button