KonjicMagazinVijestiZanimljivosti

TALENTI / Fatima Kadrić: Sadržajem radnih sveski “Kreativko 2” do lakšeg i boljeg usvajanja gradiva

Foto: Facebook

Kako bi se djeci olakšalo savladavanje i usvajanje školskog gradiva na njima zanimljiv način, učiteljica Fatima Kadrić koja je po zvanju profesor razredne nastave, osmislila je radnu svesku “Kreativko 2 za Moju okolinu” i radnu svesku “Kreativko 2 za Bosanski jezik i književnost i Matematiku”. Radne sveske su iz štambe izašle u mjesecu januaru tekuće godine a namjenjene su za učenike drugih razreda osnovne škole. Autorica Fatima Kadrić za radiokonjic.ba govorila je o sadržaju radnih sveski:

“Prilikom kreiranja sadržaja radni sveski, primjenjivale su se razne savremene strategije i tehnike koje kod učenika potječu razvoj kritičkog mišljenja ali i razvoj kreativnosti. Akcenat sadržaja je na čitanju, razumjevanju pročitanog, razvoju kritičkog mišljenja, komunikacijskih vještina, kreatvnosti i digitalnih vještina. Cilj mi je da se kod učenike razvija kako konvergentno tako i divergentno mišljenje i to istovremeno u procesu učenja. Na početku obje radne sveske na neki način se obraćam učenicima i dajem upute da zadatke rade onoliko koliko mogu, znaju i žele” poručila je.

Fatima Kadrić: Sadržajem radnih sveski "Kreativko 2" do lakšeg i boljeg usvajanja gradiva
Fatima Kadrić autorica radnih sveski

U radnoj svesci za Bosanski jezik i književnost i Matematiku, u dijelu koji se odnosi na matematiku, zadaci su poredani po težini s tim da su teži označeni sa zvijezdicama. Cilj je bio da se ponudi širok spektar zadataka koji će zadovoljiti mogućnosti i sposobnosti različite djece.

Kreativko 2 za Moju okolinu, osmišljen je na djeci zabavan, kreativan ali i poučan način. Cijelo vrijeme djecu kroz process proučavanja, učenja, rješavanja postavljenih zadataka u ovoj radnoj svesci vode Tamara i Faruk, dva zamišljena lika, koji pružaju početne informacije, daju smjernice i savjete.

“Radna sveska za Moju okolinu sadrži QR kodove gdje učenici gotovo svaku lekciju čiji je materijal sadržan u Kreativku 2, mogu da pogledaju i poslušaju na mom youtube kanalu gdje se mogu naći video isječci tih lekcija koje sam snimala za svoje učenike a sada su dostupni i svim drugim učenicima. Osim video lekcija, sveska sadrži i razne igre i kvizove urađenih u web alatima putem kojih učenici mogu da ponavljaju vježbe i gradivo koje su učili u školi” kazala je za radiokonjic.ba Fatima Kadrić.

Osim što učiteljima pomaže u nastavnom procesu, učenicima u savladavanju gradiva, pomenute radne sveske predstavljaju olakšanje i roditeljima.

Autorica je do sada u nekoliko gradova BiH (Sarajevo, Zenica, Visoko i Kakanj) promovisala radne sveske, a krajem prošlog mjeseca bila je i u Prvoj OŠ Konjic. Istaknula je da je zainteresovanost za radnim sveskama velika, a iste su dostupne u knjižarana Novela, uskoro i u knjižari Svijetlost. Također, mogu se naručiti putem maila fatimakadric74@gmail.com ili putem tefona 033/548/363.

Fatima Kadrić: Sadržajem radnih sveski "Kreativko 2" do lakšeg i boljeg usvajanja gradiva

Radna sveska za Bosanski jezik i književnost i Matematiku košta 15KM, a za Moju okolinu 13KM. U slučaju narudžbe deset i više kompleta, cijena radnih sveski je po 12KM. – piše radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button