BiznisVijesti

Velika investicija: Hercegovački div ulazi u autoindustriju

foto: biznisinfo

Izraelski biznismen koji je preuzeo mostarski Aluminij Amir Gross Kabiri, predsjednik Privredne komore Izraela u Mostaru i Židovske općine Mostar u intervjuu za Večernji list naveo je kako je mostarskom Aluminiju vraćena stabilnost te da je ponovno postao najveći bh. uvoznik i izvoznik, a najavio je i razvoj gotovih proizvoda koje će izvoziti na evropsko tržište.

Po njegovim riječima, Aluminij će na europsko tržište izvoziti dijelove za automobilsku industriju.

– Potpisali smo ugovore sa svjetskim i strateškim kompanijama te time donijeli Aluminiju stabilnost i veliki iskorak na tržišta svijeta, gdje je sada prepoznat kao brend. Mogu reći da je Aluminij tačno tamo gdje je, prema mojim planovima, i trebao biti u ovo vrijeme. Ostvarujemo zacrtano, i više od toga. Ispunili smo mnogo više od onoga što smo u početku planirali, a uskoro ćemo najaviti i razne investicije kako bismo postigli još bolje rezultate. Postignuti rezultati Aluminij Industrije pokazatelj su vizije i uspjeha uprave i radnika. Ne bih mogao postići sve to bez svog tima i svih naših radnika. Osjećam kako smo svi zajedno, jedna porodica – naveo je Kabiri.

Istaknuo je kako je Aluminij simbol Bosne i Hercegovine, posebno Mostara, gdje je decenijama bio, kako su ga nazvali, ”hercegovački div”.

– Nisam znao šta to znači, ali sada znam što je to značilo za cjelokupnu ekonomiju i poziciju BiH na ekonomskim i drugim kartama. Zahvaljujući predanim radnicima i potpori vlasti, posebice Vlade Federacije BiH, Aluminiju je vraćena stabilnost te je ponovno postao najveći bh. uvoznik i izvoznik – kazao je Kabiri.

O tome koliko svjetski trendovi utječu na planove i kakvi su planovi za Aluminij, Kabiri ističe kako s posebnom pozornošću prati globalne trendove i ekonomska kretanja, posebice u ovom izazovnom vremenu raznih poremećaja i kriza, ponajprije energetske.

Po njegovim riječima, u svemu pokušavaju biti nekoliko koraka ispred kako bi navrijeme reagirali na sve buduće promjene.

– Radio sam s mnogim svjetskim kompanijama i mnogo toga vidio kroz saradnju te sva pozitivna iskustva poslovanja pokušavam prenijeti i u bosanskohercegovački ambijent. I malo-pomalo uspijevamo pomaknuti granice. Imam spreman plan i za krizu i nove iskorake. Poslujem tako da me ništa ne može iznenaditi – istaknuo je Kabiri.

Zajedno sa svojim timom Kabiri stalno prati svjetska kretanja, i ne samo gospodarska nego i globalna, pa i ona politička jer, kako je kazao, sve to utječe na poslovanje.

Pokretanje vlastitih obnovljivih izvora energije

Kao primjer naveo je proteklu godinu, kada je potražnja bila na rekordnom nivou, Aluminij je uspješno odgovorio na sve potrebe tržišta i konstantno povećavao proizvodne kapacitete.

– Početak ove godine koristimo za provedbu našeg plana kapitalnih ulaganja, kao i za cjelokupno razdoblje održavanja, tako da, kada potražnja ponovno poraste, budemo spremni krenuti punim kapacitetom. Osim kapitalnih ulaganja u pogon Ljevaonice, posvećeni smo našem strateškom planu razvoja, a jedan od njih je i pokretanje vlastitih obnovljivih izvora energije. Mišljenja sam da samo kontinuiranim razvojem i unaprjeđenjem poslovanja možemo odgovoriti svim izazovima današnjice te ujedno ostati u vrhu – poručio je Kabiri.

Na upit postoji li zanimanje Izraela za ulaganja i poslovanje u BiH s obzirom na to da je u BiH osnovana Privredna komora Države Izrael, Kabiri je naglasio kako moraju privući razna poduzeća i ulagače iz Izraela u BiH te da je to trenutačno što se radi preko Privredne komore Države Izrael.

biznisinfo.ba

Slični članci

Back to top button