Politički komesar 29. divizije NOVJ V. Mićunović predaje odlikovanje najmlađem borcu (Konjic, mart 1945.)

PIŠE: Mirsad Čukle / novikonjic.ba

Prolazim pored Starog mosta sa gospodinom Sejom B., koji je cijeli rat proveo u gradu i kao desetogodišnjak, 3.3. gledao povlačenje okupatora i rušenje Starog mosta, kao i ulazak partizana u oslobođeni Konjic. Na mostu zatičemo dvojicu srednjoškolaca koji su zauzeti selfijem, i na pitanje da li znaju ko je srušio Stari most i ko je oslobodio Konjic 1945.godine, odgovaraju da ne znaju. 

Zar nije nevjerovatno da samo poslije 77 godina moramo biti zabrinuti za tumačenje Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945.? To je strašno, opasno, zabrinjavajuće, jer takve neznalice će donositi neke važne odluke, a odličan su materijal za svaku vrstu manipulacije. 

Postoje izvorni domaći i strani dokumenti, argumenti, živi svjedoci  i mnogo drugih nepobitnih dokaza o rušenju Starog mosta i o historijskoj ulozi partizana. Ali, nedobronamjerni žele zaboraviti, mijenjati i tumačiti činjenice po svojim željama i interesima. Ne postoji razumno objašnjenje za takvo neznanje, ponašanje djece i neodgovornost njihovih odgajatelja.

Poseban slučaj su nacionalisti, koji umanjujući značaj prethodnog oslobodilačkog rata i sistema, daju sebi na značaju, povećavaju svoju ulogu u današnjoj BiH i Konjicu. Međutim, doprinos mnogih prethodnih generacija razvoju grada i države temelj je svim kasnijim odlukama, progresu Konjica i cjelokupnog bh društva. 

O borbama za Konjic, o detaljima oslobađanja Konjica 3. 3. 1945. godine, istraživali smo mnogo, pisali više puta, a pisaćemo ponovo. 

Slava i hvala partizanima, koji su bili dio velike svjetske antifašističke koalicije, koji su ginuli da bi grad 77 godina živio u slobodi. Hvala svim prethodnim generacijama i graditeljima koji su od Konjica napravili lijep i sretan grad, te omogućili njegov dalji napredak.  

By rt nk

2 thoughts on “Ko je oslobodio Konjic 3. 3. 1945.? ”
  1. Lijepo i fino, cijenim to sjecanje tako i treba, hvala im na tome. Zato je Jablanica dobila hidrocentralu a Konjic vojnu industriju. ALI, da li znate da su Konjicki klero/fasisti izdali i otjerali u Jasenovac i Staru Gradisku nekoliko ljudi iz Konjica,Jablanice i Prozora (svih nacionalnosti) koji su izgubili zivote u tim kazamatima(ubijeni od Ustasa i Nijemaca), medju njima i moj ujak koji je bio sekretar Partijske celije za Jablanicu/Konjic/Prozor.
    Sto je najgore, bilo je nekoliko ljudi/klerofasista koji su godinama radili u vojnoj industriji “Igman” a koji su bili Ustase i radili u navedenim logorima.
    Zato i nije cudo sta se dogadja pocevsi od 1992 pa sve do danasnjih dana,” narode upitajte se i preispitajte se sta hocete”.

  2. Sjecam se dobro (ja bio clan uprave FK Igman Konjic zajedno sa Hasretom, Dr, Sejo Buturovic, Zvonko Pandja, Dr, Jusufbegovic, Dervo, Pepo i drugi) igrali protiv FK Budva na ovom sada uljepsanom stadionu Igmana. Glavni sudija bio Jerko Doko,(bio prije pocetka rata nacelnik za ONO i DSZ )nije los covjek ali napravio “gresku u koracima”, na poluvremenu ispod tribina. Stojimo ja i Esref/Eso legendarni radio u ONO i DSZ(bio sekretar FK Igman, kao da je sada bilo), i ide Jerko Doko i dva pomocna suca u njihove prostorije, i kaze nama Doko(ja bio domacin utakmice a Eso stoji pored mene),” gospodo mozemo li mi sudije dobiti tople cajeve”, a Eso vrisne, ” koja Gospoda, meni su ta “gospoda ubili brata u logoru u Jasenovcu”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *