BiHDruštvoPolitikaVijesti

Ademović (NiP) o vlasti na državnom nivou: Nema tu nekog prostora za ozbiljnije projekte

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i zamjenik predsjednika Naroda i pravde Kemal Ademović govorio je o formiranju vlasti na svim nivoima i interesima Osmorke ističući šta se može uraditi na državnom nivou.

Ademović je komentirao kako je se po završetku provjere kandidata predloženih za novi saziv Vijeća ministara BiH može zakazati sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH na kojoj se može izvršiti imenovanje kandidata.

Interesantna je izjava Ademovića o mogućnostima rada na projektima kada ste stranka ili stranke koja čini državnu vlast.

“Prije svega, kada je u pitanju nivo državne vlasti, s obzirom da je budžet negdje oko milijardu, a koji se troši na plaće i troškove, nema tu nekog prostora za mogućnosti ozbiljnijih i zahtjevnijih projekata. Na nivou države tu je prije svega odgovornost i vrlo su komplikovane procedure i procesi, a odnosi su još komplikovaniji”, istakao je Ademović gostujući u programu TV Sarajevo.

Zamjenik predsjednika NiP-a tako je istakao važnu dimenziju formiranja vlasti na državnom nivou na kojem nema toliko prostora za rad na projektima, koliko ima za definiranje političkog kursa države u narednom mandatnom periodu.

Time je sasvim jasno i da će sve “projekte” u budućnosti zapravo raditi entitetske vlasti, što je bez obzira na drugačije tvrdnje, posebno problematično u kontekstu projekata koje namjerava raditi manji bh. entitet, jer će Vijeće ministara na prijedloge RS-a onda samo davati saglasnosti pa će se na taj način opravdati “uloga države” u djelovanjima entiteta prije no što se riješe ključna pitanja poput onoga države imovine. – piše klix.ba

Slični članci

Back to top button