SportSvijetVijesti

NAGRADNI FOND: Argentini za titulu bogatstvo, a i susjedi zaradili ogroman novac

Novi svjetski nogometni prvaci Argentinci zaradili su 42 miliona dolara, dok će “bronzanoj” Hrvatskoj za nagradu pripasti 27 miliona dolara.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) osigurala je za Svjetsko prvenstvu u Katru nagradni fond od 440 miliona dolara, što je 40 miliona dolara više u odnosu na posljednji SP u Rusiji, dok je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. nagradni fond iznosio 358 miliona dolara.

Svaki od sudionika World Cupa dobio je 1.5 miliona dolara za pripreme, a još po devet miliona nagrade za nastup u skupini bez obzira na rezultate. Hrvatska je tako i prije prve minute SP-a osigurala najmanje 10.5 miliona dolara, prenose Sportske.ba.

“Vatreni” su na turniru dogurali do bronze pa se iznos popeo na 27 miliona dolara za osvojeno treće mjesto. Taj će se novac podijeliti između Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i svih članova reprezentacije i to na unaprijed dogovoren način.

Novi svjetski prvaci “Gaučosi” dobit će 42 miliona dolara, a doprvaci Francuzi 30 miliiona dolara.

Primjerice, prije četiri godine Francuska je za naslov prvaka zaradila 38 miliona eura, a “Vatreni” za srebro deset miliona manje.

FIFA je u Brazilu reprezentacijama podijelila 358 miliona dolara pri čemu je svjetski prvak Njemačka dobio 35 miliona dolara, Argentina kao finalist 25, dok su Nizozemska za treće i Brazil za četvrto mjesto dobili 22 i 20 miliona dolara.

Slični članci

Back to top button