KonjicVijesti

Radnici Doma zdravlja Konjic i dalje u štrajku

Više od mjesec dana radnici Doma zdravlja (DZ) Konjic su u generalnom štrajku. Dvije plate kao i doprinosi koji im nisu uplaćeni godinama – traže da budu uplaćene. U štrajku ostaju – dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Uprkos natpisu “generalni štrajk” na ulasku u Dom zdravlja Konjic, pacijentima se ne uskraćuje hitna pomoć. Jedini pozitivan pomak, kako ističu iz Sindikata, jeste dogovorena sjednica Gradskog vijeća na koju su pozvani Uprava, Upravni odbor i Sindikat Doma zdravlja kako bi se stanje napokon iskristaliziralo.

“Stvar je u tome što naša Uprava do ove godine nije uplaćivala uopšte doprinose, znači 14 godina nisu uplaćivali doprinose i odjednom ove godine gotovo istovjetno sa ovim dodacima, tranšama itd. i nekim malim povećanjem od Vlade HNK su uspjeli da isplate 12 doprinosa i 11 plata.”

Kolektivni se ugovor treba poštovati, naglašavaju i u gradu Konjicu kao i u Vladi HNK-a. Spremni su, tvrde, pomoći u domeni njihovih nadležnosti.

“Smatramo da je Konjic neopravdano zapostavljen kad je u pitanje dotiranje prema zdravstvenim ustanovama i sklapanje ugovora i mislim da oni koji odlučuju treba da se vode Zakonom i Ustavom a ne da prebacuju nadležnosti koje jesu definisane Ustavom i zakonima i da te nadležnosti oni trebaju, kako ih konzumiraju u smislu finansijskom tako da također imaju obavezu i odgovornost prema onim ljudima s kojim su potpisali kolektivni ugovor”, rekao je Amer Kerić, predsjednik Nezavisnog sindikata DZ Konjic

Iz Sindikata naglašavaju kako žele utvrditi kompletan iznos novca koji stiže u Dom zdravlja Konjic. Žele znati gdje se novac odlijeva i zašto im se ne plaćaju svi izdaci. Zbog toga je predsjednik Sindikata podnio krivičnu prijavu protiv menadžemnta, piše BHRT.

(BHRT)

Slični članci

Back to top button