BiHDruštvoVijesti

Zaštitari u bh. trgovinama imaju pune ruke posla: Građani masovno kradu hranu

Cijene osnovnih namirnica dostigle su astronomske visine. Prosječna cijena 250 grama putera trenutno premašuje osam maraka, dok litar mlijeka košta 2,60 KM. Sasvim je jasno da je sve manje onih koji sebi mogu priuštiti osnovne namirnice pa je tako sve više onih koji u očaju pribjegavaju krađi.

Postavljaju zujalice

Tako su se uprave pojedinih marketa, kako bi se spriječile krađe, odlučile na to da, osim na skupu kozmetiku i alkoholna pića, tzv. zujalice postave i na druge artikle.

U julu su zujalice postavljene na putere, što znači da je ova namirnica građanima BiH još tad postala luksuz.

Voditelji većih trgovačkih centara u BiH kazali su nam da ne žele u javnost iznositi podatke u vezi s krađama prehrambenih artikala, jer u najvećem broju slučajeva brzom intervencijom zaštitara ti proizvodi budu vraćeni i nema potrebe za intervencijom policije.

Reporterska ekipa „Dnevnog avaza“ posjetila je jedan supermarket u sarajevskom naselju Velešići.

Rast cijena

Radnica Sadika Mušanović kazala nam je da su u posljednje vrijeme, a naročito zbog rasta cijena, krađe postale učestalije.

– Do sada smo putem kamera zabilježili da pojedinci najviše kradu eurokreme, gulaše, supe, voće s izloga, a tu su i maloljetne osobe koje su se pomamile zbog kodova na “Coca-Cola” flašama, skeniraju kod i onda ta flašica više ne važi, na neki način. Bilo je i pojedinaca koji otvore čips, malo pojedu i vrate ga na policu – navela je Mušanović.

U “Pennyju” prijave sve slučajeve

Također, ni u “Penny” marketu situacija nije najbolja, proizvodi se kradu, ali uglavnom reagiraju zaštitari ili čak policija, navodi zamjenica šefice Nejra Bajramović.

– Svaka osoba koja ukrade nešto mora znati na neki način da će snositi posljedice. Putem kamera se sve vidi, a tu su i zaštitari koji obavljaju svoj posao. Mi ne znamo kakva im se kazna odredi, to nije u našoj nadležnosti, mi samo prijavimo krađu – kazala je Bajramović.

Avaz

Slični članci

Back to top button