BiHDruštvoVijesti

Evropska unija bi u četvrtak mogla dodijeliti kandidatski status Bosni i Hercegovini

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Radiosarajevo.ba, članice Evropske unije će u četvrtak razmatrati dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

“Velike su šanse da to bude četvrtak, ali o tome još nema zvanične potvrde”, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz diplomatskih izvora.

Nakon što je Evropska komisija u oktobru dala preporuku o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, ovaj status bi se i zvanično trebao potvrditi upravo u četvrtak.

Nešto ranije portal Euractiv je objavio da zemlje članice Evropske unije ove sedmice bi trebale potpisati nacrt dokumenta o procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji, a u kojem se preporučuje da se BiH dodijeli status zemlje kandidata uz potvrdu Evropskog vijeća. No, oni nisu precizirali koji dan u toku ove sedmice.

“U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Vijeće naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu prema EU”, piše Euractiv.

Naglašava se kako će Bosna i Hercegovina na svom putu prema EU i dalje morati ispuniti uslove koji su postavljeni ranije.

“To uključuje mjere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te upravljanje migracijama. Reformski prioriteti se uglavnom odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine”, navodi se.

Za dvije godine Bosna i Hercegovina ispunila je tek jedan od 14 prioriteta koje mora da ispuni na evropskom putu, svi drugi procesi su potpuno blokirani a opstruiše se usvajanje ključnih zakona koji bi doprinijeli vladavini prava i borbi protiv korupcije.

Europska unija
Foto: Shutterstock: Europska unija

Bilateralni odnosi BiH i EU-a razvijaju se duže od 23 godine. Evropska zajednica je 1997. godine BiH pružila mogućnost korištenja tzv. autonomnih trgovinskih povlastica, a godinu kasnije uspostavljana je Konzultativna radna skupina koja je osiguravala tehničku i stručnu pomoć u razvoju administracije, regulatornog okvira i politika.

Šest godina je proteklo do službenog pokretanja pregovora 2005. godine o potpisivanju tog sporazuma, tehnički dio pregovora završio je 2007. i nakon ispunjenja i političkih uvjeta Sporazum je potpisan 2008. godine, ali nije odmah stupio na snagu. Saradnja se odvijala u sklopu Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima.

Podsjetimo, građani BiH su 2010. godine dobili mogućnost putovanja u Šengenski prostor 2010. godine, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Bosne i Hercegovine stupio je na snagu 2015. godine.

U međuvremenu su Slovenija (2004). i Hrvatska (2013.) postale punopravne članice EU-a.

Bosna i Hercegovina je 2016. godine podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kao posljednja zemlja Zapadnog Balkana, s izuzetkom Kosova kojeg kao neovisnu državu ne priznaju članice EU-a Španija, Slovačka, Kipar, Rumunija i Grčka.

Slični članci

Back to top button