DruštvoSvijetVijesti

Za ulazak u EU trebati će digitalna potvrda i sedam eura

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor u januaru 2023. neće mnogo toga promijeniti na granici koja dijeli Evropsku uniju od ostatka svijeta, tako barem tvrde iz hrvatske granične policije ističući da se “već odavno ponašaju kao da su u šengenskom prostoru”.

Promjena za građane Bosne i Hercegovine dolazi kasnije. Naime, građani BiH će od novembra naredne godine u Evropsku uniju će moći putovati samo ako prije polaska popune elektronski obrazac i plate jednokratnu naknadu od sedam eura, dok su ove naknade oslobođeni stariji od 70 ili mlađi od 18 godina.

Na nedavno održanom Samitu EU-Zapadni Balkan najvljeno je ukidanje roaminga između EU i država Zapadnog Balkana, što je populističina mjera EU imajući u vidu različite aplikacije za besplatne pozive (Viber, Whatsapp, Telegram). Istovremeno, kao uvreda zdravog razuma, EU najavljuje uvođenje Evropskog sistema za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS), kojeg uvodi prema trećim zemljama, među koje spadaju i države Zapadnog Balkana. Istovremeno EU zahtijeva od zemalja Zapadnog Balkana uvođenje viza za građane trećih država.

Što se tiče ETIAS-a, čija primjena počinje u novembru 2023., važno je znati da će popunjeni obrazac biti validan tri godine ili do isteka važećeg putnog dokumenta, pa će ga građani morati popunjavati samo jednom u tom periodu. Ali i dalje važi pravilo da u EU mogu boraviti 90 dana po ulasku.

U nekim slučajevima postupak dobijanja odobrenja za ulazak može da potraje i do mjesec dana, dok u drugim, kako tvrde iz Evropske komisije, može potrajati nekoliko minuta.

U Evropskoj komisiji kažu da je cilj ovog sistema olakšati putovanje svakome ko nije državljanin EU ili neke od zemalja Evropskog ekonomskog prostora, a za putovanje u EU im ne treba viza. Oni tvrde da će novi sistem ubrzati i prelazak granica jer će granični službenici u sistemu imati sve ključne informacije kada se putnik pojavi na granici.

“Informacije koje prikupljamo će omogućiti da uz pomoć ETIAS-a unaprijed verifikujemo potencijalne bezbjednosne rizike, ilegalne migrante i moguće zaraze, a da pritom u potpunosti poštujemo principe ličnih prava i zaštite informacija”, kažu oni. Ističu da će građanin koji bude htio da putuje u EU morati da popuni online obrazac, a sistem će automatski uporediti podatke s evropskim bazama.

“Odobrenje će u najvećem broju slučajeva biti izdato unutar nekoliko minuta, a u rijetkim slučajevima, kada su potrebne dodatne provjere, izdavanje dozvole može potrajati do 30 dana”, kažu oni.

Podsjetimo, Evropska unija je vize za građane BiH ukinula 2010. godine, uslov je bio da građani nabave biometrijske pasoše, bez kojih bi i dalje morali podnositi zahtjeve za vize u ambasadama zemalja EU u Sarajevu.

Stav

Slični članci

Back to top button