BiHBiznisKonjicPrivredaVijesti

Sarajevo: Zatvoren 8. Sajam privrede u Skenderiji

Foto: Senajid Đozo, linkedln

Jučer je zatvoren 8. Sajam bosansko – hercegovačke privrede u Gradskoj dvorani “Mirza Delibašić“ u kojem je svoje učešće ove godine uzelo preko 260 izlagača, a ceremonijom zatvaranja izvučen je dobitnik jedinstvene nagrade koju su poklonili Centar Skenderija/Sarajevski sajam i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.

Sretni dobitnik je Asmir Duraković, koji je dobio na poklon bosanskohercegovačku seharu napunjenu proizvodima sa Sajma privrede.

Najveća pažnja u okviru sajma bila je posvećena razvoju sektora malog i srednjeg poduzetništva, kao generatora regionalnog i lokalnog rasta i razvoja.

Za čitatelje portala novikonjic.ba razgovarali smo sa Senajidom Đozo, direktorom Investicijske fondacije „Impakt“ koja je na održanom sajmu bila partner i dio mentorske podrške o biznis pričima iz Konjica i drugih gradova Bosne i Hercegovine te nekim budućim planovima.

-Nakon poduzetničke obuke koju smo po drugi put organizovali u Konjicu podršku je dobilo 9 poslovnih poduhvata od kojih je 8 potpisalo ugovor i već su refundirana finansijska sredstva. Sada smo u fazi mentorske podrške i sajam je, također dio mentorske podrške ne samo za biznise iz Konjica, već i one koji dolaze širom BiH: iz Tomislavgrada, Bijeljine, Zenice itd.

Do sada smo podržali osnivanje i unaprijeđenje preko 300 poslovnih poduhvata. Mi godinu mjerimo do aprila. Dakle, u drugom dijelu 2022. godine podržali smo oko 40 poslovnih planova, a naš plan je, da do kraja godine pružimo podršku za još nekih 40 i to bi bilo zaključno za 2022. godinu, negdje blizu 100 poslovnih poduhvata.

Samim uspješno organizovanim događajem „Welcom to the future“ koji je održan 7. 12.  pokazali smo širem auditorijumu,  da u BIH možete uspjeti  i bez nekih velikih finansijskih sredstava.  Bitno je da imate volju, nekoga da vas podržava kroz mentoring i kroz stručnu podršku. Biznisi dolaze iz raznih oblasti, kao što su zelena ekonomija, visoka tehnologija, kognitivne tehnologije, razvoj kognitivih vještina, sposobnosti itd.

Za narednu godinu nastavljamo da radimo na lokalnom nivou, a strateški fokus bit će saradnja na kantonalnom nivou, ministarstvima privrede, prije svega. Isto tako, važno je spomenuti dobru saradnju sa Ministarstvom za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona s kojima već dvije godine sarađujemo i planiramo, da tu  saradnju nastavimo i narednih godina. Što se tiče kapitalnih projekata i tu smo napravili određene korake, kao što su webshopovi  koje radimo sa Lanom Pencl iz Sarajeva. U ovom trenutku možemo najaviti i novi „Welcom to the future“ krajem  2023. godine,  kao i sajmove unutar ministarstava TK, a što se tiče Konjica za sada ne mogu dati nikakve projekcije. – kazao je Đozo.

Organizacijom Sajma bh. privrede, Sarajevski sajam snažno podstiče privredni razvoj pod motom: “Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine“.

U nastavku pogledajte fotogaleriju učesnika 8. sajma bh. privrede:

Slični članci

Back to top button