HercegovinaJablanicaVijesti

Damir Šabanović- Potpisan protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja

foto: fb. Damir Šabanović

U Mostaru je danas upriličeno potpisivanje Protokola za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u HNK u koji je uključena i općina Jablanica.

Izrada protokola u HNK je dio projekta „Jačanje državnih i lokalnih kapaciteta u borbi protiv trgovine ljudima u BIH“ koji implementira World Wision BiH u partnerstvu sa Udruženjem „Zemlja djece“ i NVO Kali Sara uz podršku Državnog sekretarijata SAD-a.

Potpisivanjem lokalnog Protokola doprinosi se implementaciji Akcionog plana Hercegovačko ­neretvanskog kantona za provođenje Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH 2020- 2023 kao i Lokalnog akcionog plana za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, jačanja institucionalnih kapaciteta romskih zajednica i nevladinih organizacija, te zapošljavanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 2021-2024. godina (Cilj 4.2. Prevencija i zaštita od prosjačenja).

Općina Jablanica je opredjeljena da pruža pomoć ranjivim kategorijama stanovništva i potpisivanje ovog protokola je jedan od koraka u cilju sistemskog uređivanja ove oblasti, objavljeno je na zvaničnoj fb. stranici načelnika općine Jablanica Damira Šabanovića.

Slični članci

Back to top button