BiHHercegovinaPrivredaVijesti

Krompir iz BiH vraćen iz Hrvatske, sadrži veću količinu kadmija

Nadležni inspekcijski organi u Bosni i Hercegovini provode provjere u vezi s pošiljkom organskog krompira koja je odbijena s granice Republike Hrvatske. Graničnim kontrolama utvrđeno je prisustvo kadmija iznad maksimalno dozvoljene količine u navedenoj pošiljci.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je da je, nakon neusklađenosti utvrđene graničnim kontrolama pri uvozu u Republiku Hrvatsku, zabranjen uvoz i stavljanje u promet, te naložen povrat pošiljke.

Sve raspoložive informacije zaprimljene putem EU RASFF-a, Agencija je dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatražena povratna informacija o preduzetim mjerama.

Maksimalno dozvoljena količina kadmija u krompiru propisana je Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U toku su inspekcijske kontrole kojima će se utvrditi sljedivost proizvoda nakon odbijanja s granice Republike Hrvatske, a koje provode nadležni inspekcijski organi u Bosni i Hercegovini. Krompir je proizvođača Marinada d.o.o. Mostar, piše N1.

Slični članci

Back to top button