BiHDruštvoPolitikaVijesti

Izetbegović: SDA neće ništa blokirati, neka “Osmorka” kaže šta su obećali SNSD-u i HDZ-u

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije obratio se na press konferenciji nakon sjednice Predsjedništva ove stranke koja je održana danas u Sarajevu. 

Danas je Predsjedništvo SDA razmatralo aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini i proces formiranja vlasti. SDA je pozdravila najavu dodjele kandidatskog statusa za BiH.

– Bez SDA nije moguće uspostaviti stabilne parlamentarne većine. Formiranje snažnog probosanskog bloka nema alternativu. Formiranje široke probosanske koalicije može pružiti sigurnost za mandat u koji ulazimo. Napominjemo da izabrani predstavnici stranaka probosanskog bloka imaju 60 posto ruku u Zastupničkom domu BiH, a u Parlamentu FBiH od oko 80 posto. Stranke “Osmorke” su preuranjeno krenuli u pravljenje koalicija, imaju dogovore sa HDZ-om i SNSD-om i tražimo da se javnosti kaže šta su to obećali – kazao je Izetbegović.

SDA, kazao je on, neće ništa blokirati kada je riječ o izvršnoj vlasti u Federaciji BiH.

– Blokirat će je eventualno oni koji vlast žele formirati pravnim ili političkim nasiljem. Osvrnuli smo se na djelovanje dijela međunarodne zajednice i zatražili da prekinu sa neprincipijelnim miješanjem u formiranje vlasti. Analizirali smo izborne rezulatate. Stranka je dobro prošla, ali u pojedinim sredinama nismo zadovoljni – istakao je Izetbegović.

Govoreći o blokadi vlasti, u odgovoru na novinarska pitanja naglasio je da SDA neće ništa blokirati.

– Treba se držati Ustava, zakona i volje birača i bit će sve uredu – ponovio je Izetbegović.

Rekao je da je imao na niz lokacija susrete sa predstavnicima “Osmorke”, ali da nisu htjeli da se u javnosti o tome govori.

Izetbegović je prokomentirao i svoj izborni rezultat.

– Ne mogu se ja izboriti protiv 11. Nemam namjeru podnositi ostavku niti ima naznaka nezadovoljstva unutar stranke. Naprotiv. Ali ukoliko bi bilo takvih glasova ja bih o tome ozbiljno razmislio. Kakva je razlika između pozicija SDA i HDZ-a kada je u pitanju Federacija? HDZ je nezamjenjiv jer ima ruke u Klubu u Domu naroda FBih, a SDA u Klubu Bošnjaka. Sve što je radio HDZ u proteklom mandatu sa SNSD-om nije problem za njih ( “Osmorka”). Pitao sam ih da li su imali problem sa mnom lično. Neka kažu koga sam ja lično izigrao. Ovo je kompleksna situacija, SDA naravno treba analizirati. Problem je u tome što smo mnogima stali na put. SNSD je imao svoje planove, mi smo zaustavili, HDZ je imao svoje planove i mi smo zaustavili, međunarodna zajednica je imala svoje planove vezane za izborni zakon, mi to nismo htjeli prihvatiti – pojasnio je Izetbegović.

Dodao je da je SDA stala na put kladioničarskom lobiju, presjecanju rijeka i potoka…

– Stali smo na put i onima u Sarajevu koji su htjeli da grade ogromne nebodere i zgrade, da se povećava zagađenje. Stali smo na put i tom lobiju. I naravno da se stvorio jedan front protiv SDA – rekao je predsjednik SDA.

Na pitanje šta ako Ustavni sud BiH kaže da su odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH neustavne.

– Možemo se vratiti na stara pravila i formirati vlast u skladu sa starim pravilima – odgovorio je on.

Izetbegović je pitao i zašto se međunarodna zajednica nije pozabavila jačanjem alternative u RS-u onome što je radio Dodik.

– Zašto su se pozabavili sa HNS-om, sa HDZ-om na način da im pomognu. Zašto su se ustremili na pravljenje podjela u probosanskom bloku da isključuju dvije jake stranke, SDA i DF. Zašto su krenuli da izbace ovaj dvojac, a da ostave klaster lokalnih stranaka, gdje je SDP jedino jaka stranka. Ja nemam odgovor – kazao je Izetbegović.

Kazao je i da multientičke stranke pristaju da budu tretirane i kao probošnjačke i muslimanske stranke samo da se dočepaju vlasti.

– Osjeća se dominacija sprege HDZ i SNSD i oni pristaju na tu dominaciju – istakao je predsjednik SDA.

Ponovio je da je SDA pobjednik izbora.

– OHR može ići dalje sa preciziranjima i da nađe način da ukloni SDA. Mislim da će to raditi na drugi način. SNSD i HDZ su postali dobri momci. SDA nije znala s njima. Mislim da će to biti pokušaj. Da pokušaju pretvoriti SDA u neku kočnicu, pa da se narod naljuti. Mislim da će to biti taktika – naglasio je Izetbegović.

Faktor

Slični članci

Back to top button