BiHBiznisHercegovinaJablanicaKonjicNVOPrivredaVijesti

USPJEH Portal novikonjic.ba ostvario prvo zaposlenje

FOTO: novikonjic.ba

Udruženje “Volonteri i prijatelji konjičke regije” djeluje već 16 godina u svojoj lokalnoj zajednici i osnivači su prvog nezavisnog informativnog portala na području grada Konjica pod nazivom “novikonjic.ba”.

Portal je osnovan u avgustu 2016. godine i svih proteklih 6 godina imao je na okupu tim koji je svoj posao radio isključivo volonterski i iz ljubavi.

Dobra saradnja Grada Konjica, Agencije Prvi korak d.o.o. Konjic i Investicijske fondacije “Impakt” iz Sarajeva, koji su ljetos u Konjicu organizovali dvomjesečnu poslovnu obuku za mlade poduzetnike u konačnici je doprinijela, da se finansijski podrži 9 najboljih biznis ideja na području grada Konjica sa 5.000 KM.

Ova edukacija imala je za cilj pojačati kompetencije i životne vještine mladih, podučiti ih kako najbolje predstaviti sebe i svoj poslovni plan, izgraditi pozitivan stav, pokrenuti vlastitu biznis priču i biti konkurentan na tržištu.

Kao rezultat prethodno navedenog, portal je početkom novembra 2022. godine zaposlio na period od 6 mjeseci mladu Jablaničanku, Aminu Čilić, na poziciju novinarke-dopisnice. Ova vrijedna djevojka aktivna je i u svojoj lokalnoj zajednici, gdje je predsjednica mjesne zajednice, članica Mreže mladih IZ i Folklornog ansambla “Neretva” Jablanica. Pored navedenog, članica je Udruženja BH novinari, napisala je svoju knjigu “Govor moje duše”, a u planu je i izdavanje nove zbirke pjesama.

U januaru ove godine, postala sam dio ove ekipe, koju želja za napretkom vuče naprijed i u neke nove projekte. Upravo ta želja nas je dovela do priče zvane Impakt. Obuka Impakta kroz koju je uspješno prošla naša direktorica, Sanela Muhibić, donijela je mnogo benefita cijelom timu kao i neke novine, od kojih je nova oprema, ali i zaposlenje jedne osobe, moje malenkosti.

Zaposliti jednu mladu osobu u današnjici, a krenuti od nule, zaista je uspjeh, a nekome poput mene ko voli svijet novinarstva je ostvarenje dječije želje. Raditi ono što voliš uspjeh je, možda i najveći.

Prije novinarstva, zakoračila sam u svijet književnosti i to su neke dvije ljubavi koje planiram i dalje nastaviti njegovati i razvijati se na tom polju. U budućnosti želim, da nastavimo našu misiju i viziju  pomaganja tj. da se sve ono što stvara problem ljudima i široj zajednici prezentuje i da zajedno pronađemo rješenje. Jako sam sretna i zahvalna zbog prilike da radim i učim uz moj Redakcijski tim. izjavila je Amina Čilić.

Kroz ovakve i slične projekte naglasak se stavlja na poduzetništvo mladih, odnosno aktivnosti čiji je cilj jačati, osposobljavati i motivisati iste za pokretanje vlastitih biznis priča.

O ostalih 8 uspješnih biznis priča iz Konjica, pišemo uskoro.

VEZANA VIJEST: https://www.klix.ba/vijesti/bih/grad-konjic-i-investicijska-fondacija-impakt-podrzali-realizaciju-devet-biznis-ideja/220728043

Slični članci

Back to top button