BiHPolitika

Izetbegović o susretu Dodika i Osmorke: Muslimani su se odazvali sastanku u vinskoj destileriji

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio je na današnjoj sesiji Kruga 99 na temu “Nužnost političkog savezništva državotvornih snaga BiH u procesu formiranja vlasti”.

Predsjednik SDA-a smatra i da su SNSD i HDZ stvorili “psihološku dominaciju” u javnosti te da je neprihvatljivo da se građanske stranke u Bosni i Hercegovini nazivaju “bošnjačkim” ili “muslimanskim”.
“Posljednji Opći izbori u BiH pokazali su da probosanski politički blok, malo je neprecizan izraz, ali boljeg nemaju, predstavlja dominantnu političku strukturu u zemlji. S druge strane, neracionalni međusobni sukobi u zemlji i podjela unutar tog bloka stranhaka uglavnom uzrokovani partikularnim interesima ograničenim na raspodjelu pozicija u strukturi vlasti, ali i djelovanjem dijela međunarodne zajednice koja odstupa od vlastitih principa i pogoduje nacionalističkim snagama i ovaj put predstavljaju glavnu prepreku za ostvarenje punog potencijala tog pozitivnog bloka. Probosanske stranke koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH dobile su povjerenje od skoro 700.000 glasača. Izabrani predstavnici tih stranaka čine 60 posto Zastupničkog doma”, kazao je Izetbegović.

Naglasio je kako je slična situacija i na nivou entiteta FBiH gdje 78 mandata pripada tom dominantnom bloku probosanskih stranaka.

“Uprkos toj dominantnoj poziciji utjecaj probosanskih političkih snaga u usmjeravanju bitnih političkih procesa bitno je reduciran. To je tako dijelom zbog uređenja države, ali u značajnoj mjeri i zbog razjedinjenosti unutar bloka čak i ako ona direktno ugrožava i interese države BiH. Razvoj događaja nakon posljednih Općih izbora i narativ koji se zastupa u javnosti ukazuje na tendenciju nastavka takve destruktivne prakse. Polariziranje probosanske političe scene na dva međusobno suprotstavljena bloka otvara prostor za ostvarivanje onih političkih snaga koje u kontinuitetu nasrću na ustavno-pravni poredak BiH, zagovaraju nastavak etničkih podjela, provode blokade i usporavaju ostvarivanje ključnih vanjskopolitičkih ciljeva BiH”, poručio je Izetbegović.

Istakao je i kako fragmentiran probosanski blok omogućava destruktivnim političkim snagama veću kontrolu u zakonodavnim tijelima.

“I da uvjetovanjem prilikom formiranja vlasti i njenom funkcioniranju ostvare dominaciju i naprave pomak u ostvarivanju interesa koji su u suprotnosti sa interesima BiH. Takvu poziciju najbolje ilustruje izjava lidera SNSD-a koji je najavio da će blok Srbi-Hrvati odlučivati ko će u vlast, a da to neće biti, kako to on kaže, muslimani. Jučer smo vidjeli jedan sastanak u njegovoj alkoholnoj, vinskoj destileriji kojoj su se muslimani odazvali. Probosanski blok sa jasno zacrtanim crvenim linijama posjeduje kapacitet ne samo sebe da lišava ‘ponižavajućeg pristupa’, već da preduzme glavnu ulogu u vođenju ključnih procesa, postupno nadjača destruktivne snage i zaustavi negativne trendove”, mišljenja je predsjednik SDA.

Smatra i da je formiranje snažnog patriotskog bloka kojim se prevazilaze nesuglasice, jedini odgovoran pristup državi. – piše klix.ba

Slični članci

Back to top button