DruštvoHercegovinaVijesti

U ponedjeljak masovni protest zdravstvenih radnika u Mostaru

U ponedjeljak 19. 12. 2022 u 5 do 12 održat će se masovni protest zdravstvenih radnika iz Hercegovačko-neretvanskog kantona ispred zgrade Vlade HNK-a.

”Protest je usmjeren protiv Vlade HNK-a, poslodavaca i osnivača zdravstvenih ustanova zato što isti nisu zajednički i adekvatno odgovorili na tešku ekonomsku situaciju i ogromno povećanje troškova života i značajan pad životnog standarda zdravstvenih radnika uslijed rasta cijena i inflacije i što su se oglušili na zahtjev sindikata za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1080 KM”, rečeno je za Bljesak.info iz Sindikata.

(Ne)briga poslodavca

Podsjetimo, Sindikati su prokomentirali i (ne)brigu svog poslodavca za radnike.

Nakon što je Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar poslao zahtjev poslodavcu Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar za isplatu jednokratne pomoći, rukovodstvo bolnice je odgovorilo kako su trenutno u postupku finansijske konsolidacije i restrukturianja nije u mogućnosti isplatiti traženu pomoć. No SKB Mostar je sindikatima predložio da Zahtjev upute osnivačima Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i nadležnim zavodim zdravstvenog osiguranja u čijoj je nadležnosti financiranje SKB Mostar. Ovaj dokument objavili su na stranici sindikata uz komentar da ”Uprava SKB-a nije u stanju poslati dopis u kojima traži pomoć za svoje radnike, već to traži od sindikata. Da li to znači da sindikat traži jednokratnu pomoć samo za svoje članove ili da obavlja i vaš posao i traži za sve uposlene? Tuga,jad i čemer. Toliko ne brige za svoje radnike. Hvala vam”.

Potpora korisnicima

Podsjetimo, na jučerašnjoj sjednici Vlade HNK usuglašene su Izmjene i dopune Budžeta HNK za 2022. godinu gdje je jednoglasno usvojena isplata 1080 KM na ime pomoći korisnicima Budžeta HNK.

Istaknuto je kako se ova odluka odnosi i na asistente u nastavi, pripravnike i savjetnike, dok su od iste izuzeti predsjednik Vlade, ministri i zastupnici u Skupštini HNK.

U Izmjenama i dopunama Budžeta HNK također je planirano dodatnih 3 miliona KM na ime podrške domovima zdravlja u HNK-u.   – Pročitajte više na: https://bljesak.info/gospodarstvo/posao/masovni-prosvjed-zdravstvenih-radnika-u-mostaru/402365?fbclid=IwAR0F5faRDS2NyFmCRrRVELpe5MuGblySYpO7ugX9HHXwcd9Ex3woCZ3zkLE

Slični članci

Back to top button