BiHPolitikaVijesti

DVA PUTA RAZMISLITI Kakvu je ponudu SDA poslala SDP-u?

FOTO: Oslobodjenje.ba

Jedina opcija koju SDP ne razmatra je da budu u opoziciji

Stranka demokratske akcije ponudila je poziciju federalnog premijera predsjedniku Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nerminu Nikšiću. 

Kako saznaje Politicki.ba, uz premijersku, SDA je ponudila da SDP ima i četiri ministra u Federalnoj vladi. 

“Više nego korektna ponuda” i “više nego li mogu dobiti u Osmorci”, ocjene su ponude koja je data prije nego je u Centralnoj izbornoj komisiji jučer žrijebom utvrđeno da blok SDA – DF imaju (najmanje) 13 delegata u Klubu bošnjaka Doma naroda. 

Prema informacijama Politicki.ba, SDP nije ni prihvatio ni odbio ponudu iz SDA. No, sinoć je iz te partije emitirano saopćenje kojim se odbija poziv SDA da se razgovara o pravljenju vlasti i potvrđuje ostanak u Osmorki. 

Ipak, ponuda iz SDA i objave na društvenim mrežama u kojima neki od SDA zvaničnika tvrde da imaju i više od 14 delegata u Klubu Bošnjaka, doveli su do izvjesnog komešanja unutar Osmorke. Ono se može vidjeti i kada je SDP u pitanju. 

Za ovu partiju jedina opcija koja se ne razmatra je da budu u opoziciji. Ipak, napuštanje Osmorke sa sobom nosi i izvjesni rizik pogoršanja odnosa s dijelom međunarodne zajednice. Iako stranci u BiH ne glasaju, oni – naravno – imaju jak utjecaj na procese formiranja vlasti. 

Iz SDA su SDP-ovim predstavnicima rekli i da “stranci” ne samo da ne glasaju, nego i mijenjaju mišljenje i na kraju priznaju “realnost na terenu”… Hoće li umjesto Osmorke vlast činiti Semafor – vidjet ćemo. 

Slični članci

Back to top button