DruštvoHercegovinaKonjic

U 2022. Domu zdravlja Konjic doznačeno je 854.000 KM, rebalansom budžeta bit će još novca

Sa protesta radnika Doma zdravlja Konjic prije dva dana

FOTO: ČITATELJ

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) je, putem Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Domu zdravlja Konjic u prošloj godini doznačila 735.099,03 KM (redovna sredstva iz Budžeta za 2021. u iznosu od 264.000 KM plus 471.099,03 iz rebalansa Budžeta iz decembra prošle godine).

Odgovor je to koji smo dobili iz ovog Ministarstva nakon što smo ih upitali – “šta je Vlada i resorno ministarstvo HNK do sada učinilo te šta će učiniti kako bi se riješio dugogodišnji problem finansiranja JU Dom zdravlja Konjic”.

– U 2022. godini Vlada je putem Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite pomenutoj zdravstvenoj ustanovi do sada doznačila redovna sredstva iz Budžeta za 2022. godinu u iznosu od 604.000 KM te odobrila 250.000 maraka iz tekuće rezerve, sve za ispunjavanje obaveza po kolektivnim ugovorima, a namjera Vlade je izdvojiti i dodatna sredstva rebalansom Budžeta za 2022. godinu koji će biti usvojen do kraja ove godine – naveli su u odgovoru iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK.

Iz Ministarstva su, istakli, kako oni kažu, “rijetko spominjanu činjenicu da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti utvrđena obaveza osnivača u pogledu finansiranja zdravstvene ustanove u svom vlasništvu, dakle obaveze koju Grad Konjic ima u konkretnom slučaju prema Domu zdravlja Konjic”.

Agoniji 144 radnika JU Dom zdravlja Konjic ne nazire se kraj.

Prije dva dana radnici, koji su u generalnom štrajku od 14. novembra, izašli su na proteste, a traže plaće i tople obroke za septembar, oktobar i novembar, te uplatu doprinosa za 14 prethodnih godina, što je oko 23 miliona KM.

Sindikat za stanje u kojem su se našli krivi upravu Doma zdravlja, a direktorica prim. dr. Jasminka Brkan-Hrvačić, koja je trenutno na bolovanju, ranije je za Faktor finansijske probleme ustanove objasnila “stalno nepovoljnim ugovorom kojeg imaju sa Zavodom zdravstvenog osiguranja HNK”.

– Tri godine u fening mi dobijamo istu tranšu, dok cijene svega divljaju. Jedino rješenje je u povećanju dotacija iz ZZO HNK – kazala je tada Brkan-Hrvačić.

Faktor

Slični članci

Back to top button