KonjicVijesti

Nebulozne odluke: Pokušavaju ugasiti Dom zdravlja u Konjicu

Foto: printscr O Kanala, Amer Kerić

Zaposlenici Doma zdravlja Konjic jučerašnjom protestnom šetnjom kroz grad tražili su svoje plate, bolje uslove rada i saniranje teškog stanja.

Sve je to zbog ignorantskog ponašanja nadležnih na sve poduzete radnje, uključujući i generalni štrajk u kojem su oni već tri sedmice.

U znak podrške pridružile su im se kolege iz Mostara i Sarajeva, te su formirali kolonu mimohoda, bez ometanja saobraćaja. Istakli su da im je bio cilj da se ukaže na težak položaj zdravstva u Konjicu. Za isplatu dugovanja radnicima potrebno da ustanova izdvoji oko 2.5 miliona KM.

Ovo je nastavak štrajkačke aktivnosti, samo jedna radikalizacija radi nastavka kriminala koji se dešava u Domu zdravlja Konjic. Nismo dobili adekvatan odgovor za traženje sastanka, da se sastanu svi finansijeri, svi koji donose novce u našu ustanovu. Uprava nije ni pokušala da napravi takav format sastanka iz njima poznatih razloga, sumnjamo da je to zato što bi došli do spoznaje da u ustanovu dolazi sasvim dovoljno novca. Jedino su prošli petak napravili je sjednica Upravnog odbora, na kojoj je donesena nebulozna odluka gdje šalju 6-7 uposlenika u penziju bez uplaćenih doprinosa. To je još jedan od vidova pritiska na radnike, to im definitivno neće proći. Ovo je razlog da se okrenemo i pravnim stvarima i osnivaču, jer osnivač je postavio dva člana Upravnog odbora, naš treći član radi protiv svih radničkih interesa i interesa ustanovi. Ovo ne možemo prepoznati nikako drugačije nego kao pokušaj gašenja Doma zdravlja u Konjicu, kazao nam je Amer Kerić predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic. – piše portal okanal.oslobodjenje.ba

Slični članci

Back to top button