BiHDruštvoVijesti

Vlada HNK u utorak o zahtjevima budžetskih korisnika

Vlada Hercegovačko-neretvanskeog kantona (HNK) u utorak, 6.decembra, na svojoj redovnoj sjednici razmatrat će mogućnost da se budžetskim korisnicima isplati jednokratna pomoć od 1.080 KM, što traže predstavnici sindikata budžetskih korisnika.

“U toku je izrada izmjena i dopuna budžeta za 2022. kao i budžeta za 2023. te će se razmotriti postoji li mogućnost realiziranja odluke u spomenutom iznosu. Sutra Vlada ima redovnu sjednicu i siguran sam da će na njoj ponovno biti govora o ovoj temi, a što će biti konačni ishod tih razgovora ja u ovom trenutku ne mogu precizirati”, izjavio je portparol Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Pero Pavlović.

Kantonalna vlada ranije je donijela odluku o isplati jednokratne pomoći u iznosi od 300 maraka. Tim iznosom nezadovoljni su sindikalisti, koji su zbog toga danas održali jednosatni štrajk upozorenja.

Pavlović je kazao kako će Vlada HNK-a na zahtjev sindikata moći konkretnije odgovoriti nakon što Ministarstvo finansija HNK-a napravi analizu, dodavši kako vjerujem da će se naći rješenje prihvatljivo za sve.

“Ako se donese odluka o isplati 1.080 KM po zaposleniku onda će ta sredstva biti potrebno osigurati izmjenama i dopunama budžeta, jer ona nisu kao takva planirana u budžetu za 2022. godinu. Budući da Vlada ima raspravu na temu izmjena i dopuna budžeta, i ukoliko finansijski pokazatelji budu takvi da se može ispoštovati ova odluka, siguran sam da u Vladi niko ne bi bio protiv toga, ali valja sačekati šta tačno kažu egzaktni podaci”, izjavio je Pavlović.

Precizirao je kako je u HNK-u ima oko 5.500 budžetkih korisnika te da za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 maraka treba ukupno osigurati oko 6 miliona maraka.

Pavlović je istaknuo kako je aktuelna Vlada HNK-a ponosna na socijalni dijalog kojeg je imala i kojeg kontinuirano ima s predstavnicima svih sindikata, te je još jednom izrazio uvjerenje da će se naći rješenje prihvatljivo za sve.

“Nema teme, bilo da se radi o kolektivnim ugovorima ili o nekim drugim pravima, oko kojih nismo postigli visok stepen usaglašenosti i donijeli rješenja koja su bila prihvatljiva za sve. Stoga je Vlada i o ovoj temi razgovarala u nekoliko navrata najprije sa sindikatima, a svakako i na sjednicama Vlade”, istaknuo je Pavlović.

Podsjetio je kako je sa sindikatima kada se prvi put o ovoj temi razgovaralo spominjan iznos od 200 KM.

“Nakon toga, predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg predložio je da to bude 300 KM, a zatim se otvorila ova tema na način da se isplati isti iznos kao što je to usvojila Vlada Federacije BiH. Svjesna ozbiljnih poteškoća kojima se uposlenici izloženi zbog poskupljenja i drugih obaveza Vlada je već raspravljala i o mogućnosti o mogućoj isplati spomenutog iznosa. Razgovori nisu okončani”, istaknuo je Pavlović.

Podsjećamo, Koordinacija Sindikata korisnika budžeta Hercegovačko-neretvanskeog kantona (HNK) u ponedjeljak je održala jednosatni štrajk upozorenja zbog nezadovoljstva odlukom Vlade HNK -a da isplati po 300 konvertibilnih maraka (KM) jednokratne pomoći svim budžetskim korisnicima.

Sindikalisti smatraju kako u kantonalnom budžetu u ima dovoljno novca da se svima isplati jednokratna novčana pomoć u punom iznosu od 1.080 KM.

(Fena)

Slični članci

Back to top button