BiHPolitika

NiP treba objasniti građanima zašto ne smiju formirati vlast bez HDZ-a

Haris Šabanović, predsjednik Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SAD) pozvao je članove Naroda i pravde (NiP) da kažu koji interesi stoje iza toga da su Hrvati privilegovani u odnosu na Bošnjake i da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) mora biti u vlasti.

˝NiP-ov kantonalni zastupnik Aljoša Čampara tvrdi da SDA ne treba i ne može učestvovati u vlasti, uprkos većini u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH i uprkos eventualnom izboru potpredsjednika FBiH iz SDA. S obzirom da mandatara za novi saziv Vlade FBiH predlaže predsjednik FBiH uz obaveznu saglasnost oba potpredsjednika, Čampara pokušava uvjeriti javnost da bi izostanak saglasnosti potpredsjednika iz SDA za izbor Vlade bez SDA značio blokadu demokratskih procesa koja bi bila protivna vladavini prava. Ako je to tako, a nije, Čampara i njegove stranačke kolege koje zastupaju identičnu tezu bi trebali objasniti javnosti, a naročito svojim glasačima, kako se po istom principu pri formiranju vlasti ne može zaobići HDZ˝, navodi Šabanović na svom Facebook profilu.

Šabanović dalje pita da ako predsjednik ili potpredsjednik Federacije BiH ne mogu uskratiti saglasnost za formiranje Vlade FBiH, što znači da se vlast može formirati i mimo saglasnosti HDZ-ovog predsjednika ili potpredsjednika FBiH, zašto NiP i Osmorka ne žele ili ne smiju formirati vlast bez HDZ-a.

Očigledno je, smatra on, da Čampara vjeruje da se većinska volja Hrvata, pretočena u broj delegata u Klubu Hrvata, mora poštovati, dok bi većinsku volju Bošnjaka, koju potvrđuje činjenica da SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka, Čampara i NiP željeli pogaziti i smatraju da je to potrebno uraditi.

˝Apsurdnost Čamparinih tvrdnji najbolje ilustrije činjenica da je za imenovanje Marinka Čavare za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čovjeka koji je završio na ´crnoj listi´ jer je u proteklom mandatu blokirao sve procese u FBiH, glasao njegov prvi rođak i drugi zamjenik predsjednika NiP-a Denis Zvizdić. Zato bi Čampara, njegov prvi rođak i drugi zamjenik predsjednika NiP-a Zvizdić i njihov šef Elmedin Konaković trebali građanima objasniti zašto smatraju da su Hrvati privilegovani u odnosu na Bošnjake i zašto HDZ mora biti vlast, a stranka čiji su članovi bili nekoliko decenija ne treba, te koji lični interesi stoje iza takvih tvrdnji˝, ističe Šabanović.

Stav

Slični članci

Back to top button