BiHVijesti

MINUT DO DVANAEST: OSOBE S INAVILIDITETOM ISPRED VLADE TRAŽE SVOJA PRAVA

Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH došla je ispred Vlade FBiH potražiti svoja prava. Simbolično, minut do dvanaest (11:59 sati).

11:59 – Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, počeo je protestni skup ispred Vlade FBiH. Za osobe sa invaliditetom 03. decembar znači borba za vlastita prava.Osoba sa invaliditetom koje koristi ortopedsko pomagalo prve kategorije, dakle 100 posto nepokretna, ima primanja u visini do 403 KM još od 2009. godine. Mnogim osobama sa invaliditetom su to jedina mjesečna primanja i to ne samo njima nego i cijelom domaćinstvu, koje zbog brige oko osobe sa invaliditetom obično ne radi.

Studentica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Lejla Mujan pozval je na prteste.Izađite i tražite svoja prava. Najveći problem je u primanjima osoba sa invaliditetom, arhitektonske barijere s kojima se svakodnevno susrećemo, vrijeme je da izađem i tražimo svoja prava – kazala je Lejla.

Glavni razlog organizovanja protesta je to što je u Parlamentu FBiH usvojen i u Vladi FBiH predložen niz zakona koji idu na štetu osoba sa invaliditetom, a to su: Zakon o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH, Zakon o materijalnoj podršci porodicama sa djecom, Nacrt zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica sa invaliditetom, zbog čega će Vladi FBiH predati devet zahtjeva, piše Hayat.

Slični članci

Back to top button