SportSvijet

London: Talentovani Sarajlija standardni prvotimac “B” tima premijerligaša FC Bretford

Dok su “sportske oči” cijelog svijeta fokusirane na fudbalska dešavanja na Svjetskom prvenstvu u Kataru, talentovani 20-godišnji Edon Pruti strpljivo gradi svoju fudbalsku karijeru u redovima engleskog premijerligaša FC Bretford. Naime, od početka septembra talentovani Sarajlija s londonskom adresom standardni je prvotimac “B” tima ovog  engleskog premijerligaša.

Po uzoru na mnoge timove i ovaj renomirani londonski  klub ima svoj “B” tim, kroz koji prolaze najalentovaniji mladi fudbaleri koji su na svakodnevnom radaru stručnog štaba. S obzirom na njegove fizičke predispozicije, izraženi talenat, radne navike koje posjeduje te dobre partije  koje pruža u novom timu, sigurni smo da će neprelazni centarhalf brzo biti prekomandovan u prvi tim FC Brentforda. To na neki način potvrđuju i riječi  trenera  “B” tima Neila Maca Farlana: “Edon je veliko pojačanje za našu mladu ekipu, visok je 192 cm, ljevak je, odličan skakač, pozitivno agresivan, već je igrao u seniorskoj konkurenciji i siguran sam da  se nijedan centralni napadač neće naigrati pored njega. Svijetla budućnost je pred njim”.

Inače, Edon Pruti redovno trenira već sedam godina.  Svoje prve fudbalske korake načinio je u redovima drugoligaša FC  Stevenage gdje je u kategoriji (U15 i U16) bio nezamjenljiv na poziciji lijevog odbrambenog igrača.   Potom karijeru nastavlja na većem nivou  u akademiji tada engleskog premijerligaša FC Burnley. Nakon toga u želji sa sticanjem seniorskog iskustva potpisuje za FC Hanwel Town potom za FC Slough članove Nacionalne engleske lige gdje pruža odlične partije koje su mu otvorile vrata engleskog premijerligaša.

Za Edona Prutija vezan je jedan mali kuriozitet, s obzirom da mu je dedo porijeklom sa Kosova, otac rođeni Sarajlija (mahala Medrese), a majka Albanka, dok je on rođen u Engleskoj, kvalifikovan je da može igrati za četiri fudbalske reprezentacije, Englesku, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Kosova. Do sada je već upisao nastupe za U18 selekciju Albanije, pozivan je u mladu reprezentaciju Zmajeva ali mu tadašnji klub FC Burnley nije dozvolio odlazak u Zenicu zbog toga što nije bio zvanični UEFA termin.

Namik Alimajstorović / BHDINFODESK

Slični članci

Back to top button