BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicPolitikaVijesti

U bošnjački klub Doma naroda FBiH iz HNK-a izabran kandidat SDA, iz reda Ostalih SDP-ov delegat

U Skupštini HNK izabrani su jedan Bošnjak i jedan Ostali za Dom naroda Parlamenta FBiH dok će Hrvati i Srbi ići na žrijebanje, nakon što su završeni izbori u Mostaru gdje je 30 zastupnika glasalo za jednu od kandidatskih listi svog naroda.

Iz HNK inače u Dom naroda Parlamenta FBiH ide devet zastupnika i to pet Hrvata, dva Srbina, jedan Bošnjak i jedan Ostali.

Iz Kluba Bošnjaka iz HNK ide Irma Memiđan (SDA), a iz reda Ostalih zastupnik SDP-a Arman Zalihić.

Iz Kluba Hrvata ide pet delegata, od kojih tri ima HDZ, a to su Tomislav Martinović, Damir Džeba, Oliver Soldo ,a iz HDZ 1990 Ivan Odak i petog delegata će izabrati žrijebanjem HDZ-ove Ive Raguž i HRS-ove Vesne Šunjić.

U Klubu Srba HDZ, SDA i SDP imaju po jednu zastupnicu i sve tri će ići na žrijebanje. Ali u Dom naroda iako je predviđeno da HNK da dvije delegatkinje iz tog naroda, kako Klix.ba doznaje zbog manjka u ostalim kantonima bi mogle ići sve, a to su Zora Dujmović (HDZ), Dragica Suša (SDA) i Vesna Saradžić (SDP).

Žrijebanje listi obavit će Centralna izborna komisija, na osnovu glasanja koje je provedeno u Mostaru, te izvršiti zvaničnu verifikaciju.

Podsjetimo da je novi saziv Skupštine HNK konstituiran 17. novembra, kada je svih 30 zastupnika preuzelo certifikate o dodjeli mandata. Tada su formirani klub Hrvata, za čijeg predsjednika je izabran Damir Džeba (HDZ BiH) te Klub Bošnjaka čiji je predsjednik Džafer Alić (SDA), dok je Klub Srba naveo da će to naknadno učiniti. Alić je tada s Tomislavom Martinovićem (HDZ BiH) izabran u skupštinsko rukovodstvo HNK.

Slični članci

Back to top button