BiHDruštvoSvijet

NATO o BiH: Naučili smo lekciju u Ukrajini

Jens Stoltenberg; foto: agencije – ilustracija

U glavnom gradu Rumunije već dva dana traje sastanak NATO ministara. Njima su se danas pridružili i ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izvijestio je o ishodu ovog susreta, naglašavajući da će se za tri zemlje povećati prilagođena podrška, jer su kako se navodi, suočene s ruskim pritiskom.

Stoltenberg je okupljene medije izvijestio o svim tačkama susreta, na kojem se razgovaralo i o odnosu saveza sa Kinom, stavu ka agresiji na Ukrajinu, pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, ali i članstvu Švedske i Finske.

“Ne vidimo Kinu kao neprijatelja, nastavit ćemo sarađivati s njima kad nam je to u interesu. Ostajemo jasni i ujedinjeni u stavu prema ilegalnom ratu Rusije u Ukrajini. Ipak, situacija s ruskim gasom navela nas je i da razmislimo o našim ovisnostima o drugim autoritarnim režimima, poput Kine. Moramo smanjiti ranjivosti, iako ćemo nastaviti sarađivati sa Kinom”, naglasio je Stoltenberg, prenosi televizija N1.

Razgovarano je i o terorizmu kao direktnoj prijetnji, a nakon užasnih svjedočenja iz Istanbula.

Stoltenberg o BiH: Važna za NATO

Na konačnoj sesiji ministrima NATO-a pridružili su se ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije.

“To su tri cijenjena partnera koji se suočavaju sa ruskim pritiskom. Razgovarali smo o zajedničkim sigurnosnim bojaznima i načinima da osnažimo saradnju. Saveznici su se složili da povećamo našu prilagođenu podršku, uključujući izgradnju kapaciteta, reforme i obuke za unapređenje institucija u oblasti odbrane i sigurnosti”, saopštio je Stoltenberg.

Dodatno je naglasio važnost Bosne i Hercegovine za Alijansu.

“Ona je važna za stabilnost čitavog Zapadnog Balkana, a i za NATO koji ima historiju u toj zemlji, te je i dalje prisutan u BiH. Upravo sam se sastao sa ministricom vanjskih poslova. Da bi se mogli oduprijeti ruskom uticaju, jedna od najvažnijih stvari jeste završiti formiranje vlada nakon izbora. Sve što može osnažiti vladine institucije, ovu zemlju će učiniti otpornijom na maligne aktivnosti. Posvećeni smo daljoj podršci BiH, između ostalog i kroz izgradnju odbrambenih kapaciteta kroz NATO štab u Sarajevu”, saopštio je Stoltenberg.

Odgovarajući na pitanje novinara iz Gruzije, istaknuo je još jednu važnu pouku koju su saveznici izvukli, a vezano za tri spomenute zemlje: “Ako smo naučili jednu lekciju u Ukrajini – to je da im moramo pružiti podršku odmah”.

Slični članci

Back to top button