BiHPolitikaVijesti

Širi se SDA-ova većina u Tuzlanskom kantonu, u vlast ulaze i Bijedićeve socijaldemokrate

Novu vlast u Tuzlanskom kantonu zvanično će činiti i Socijaldemokrate BiH (SDBiH), a ova stranka je zvanično potpisala sporazum sa Strankom demokratske akcije (SDA).

Kako je potvrđeno za Klix.ba, u prostorijama Kantonalog odbora SDA Tuzlanskog kantona u ponedjeljak je održan sastanak i potpisan sporazum između ove stranke i SDBiH o zajedničkom djelovanju u Kantonalnoj skupštini.

Sporazum su potpisali predsjednik SDA TK Fahrudin Skopljak i predsjednik SDBiH Enver Bijedić.

Kako nam je rečeno, potpisnici su se obavezali da će njihovi zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona podržavati buduće aktivnosti u uspostavi vlasti te dati svoj doprinos u kreiranju programskih i zakonskih rješenja koji će u naredne četiri godine biti podrška procesima koje je započela aktuelna vlada.

Inače, SDA, ali i SDBiH susreću se sa unutarstranačkim razmimoilaženjima te bi obje stranke u narednom periodu mogle ostati bez po jednog zastupničkog mandata.

Kako je poznato, raskol u SDA nastao je nakon glasanja za izbor delegata iz reda Bošnjaka u Dom naroda Parlamenta FBiH, zbog čega je zatraženo isključenje iz stranke njihovog zastupnika Fadila Kudumovića.

S druge strane, raskol u SDBiH uzrokovan je izlaskom lukavačkog ogranka stranke te ova partija umjesto dva, sada ima samo jednog zastupnika u Skupštini TK Huseina Tokića.

Aktuelna većina u Skupštini TK trenutno ima 21 zastupnika, izuzmemo li Kudumovića iz SDA te Emira Begića iz SDBiH. Pored SDA i SDBiH u većini se nalaze dva zastupnika koji su se odmetnuli od PDA, uz dva koja bi se trebala pridružiti iz Stranke za BiH.

Slični članci

Back to top button