Novu vlast u Tuzlanskom kantonu zvanično će činiti i Socijaldemokrate BiH (SDBiH), a ova stranka je zvanično potpisala sporazum sa Strankom demokratske akcije (SDA).

Kako je potvrđeno za Klix.ba, u prostorijama Kantonalog odbora SDA Tuzlanskog kantona u ponedjeljak je održan sastanak i potpisan sporazum između ove stranke i SDBiH o zajedničkom djelovanju u Kantonalnoj skupštini.

Sporazum su potpisali predsjednik SDA TK Fahrudin Skopljak i predsjednik SDBiH Enver Bijedić.

Kako nam je rečeno, potpisnici su se obavezali da će njihovi zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona podržavati buduće aktivnosti u uspostavi vlasti te dati svoj doprinos u kreiranju programskih i zakonskih rješenja koji će u naredne četiri godine biti podrška procesima koje je započela aktuelna vlada.

Inače, SDA, ali i SDBiH susreću se sa unutarstranačkim razmimoilaženjima te bi obje stranke u narednom periodu mogle ostati bez po jednog zastupničkog mandata.

Kako je poznato, raskol u SDA nastao je nakon glasanja za izbor delegata iz reda Bošnjaka u Dom naroda Parlamenta FBiH, zbog čega je zatraženo isključenje iz stranke njihovog zastupnika Fadila Kudumovića.

S druge strane, raskol u SDBiH uzrokovan je izlaskom lukavačkog ogranka stranke te ova partija umjesto dva, sada ima samo jednog zastupnika u Skupštini TK Huseina Tokića.

Aktuelna većina u Skupštini TK trenutno ima 21 zastupnika, izuzmemo li Kudumovića iz SDA te Emira Begića iz SDBiH. Pored SDA i SDBiH u većini se nalaze dva zastupnika koji su se odmetnuli od PDA, uz dva koja bi se trebala pridružiti iz Stranke za BiH.

By rt nk

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *