DruštvoKonjicVijesti

USPJESI  Konjički pčelar Salem Hrnjica dobio dvije zlatne medalje i šampionsku titulu za med

Međunarodni pčelarski sajam “VI Dani hercegovačkog meda” održao se 26. novembra 2022. godine u Mostaru.

Sajam je organizovalo Udruženje  pčelara Matica Mostar u suradnji sa Savezom pčelara HNK i Agronomsko prehrambeno-tehnološkim fakultetom Fakulteta u Mostaru.

Konjički pčelari su na sajmu u Mostaru osvojili pet zlatnih, osam srebrnih i jednu bronzanu medalju od 14 uzoraka meda, tako da su svi uzorci dobili vrijedna priznanja.

Salem Hrnjica pčelar iz Konjica  osvojio je dvije zlatne medalje i šampionsku titulu, što je priznanje da je med najbolji u određenoj kategoriji. Salem je zlatne medalje osvojio za bagremov med i za šumski med medljikovac, i posebno priznanje “Šampion po vrsti meda” osvojio je za bagremov med, a  to je priznanje za najbolji uzorak meda koji je ocijenjivan u tim kategorijama.

Salem se pčelarstvom bavi  više od 11 godina, ima 150 košnica, a povodom zlatnih medalja za kvalitet meda i šampionskog priznanja za bagremov med za portal novikonjic.ba rekao je:

“Nagrade i priznanja koja sam dobio na sajmu u Mostaru puno mi znače, dobio sam jaki motiv  za još veća ulaganja u pčelarstvo, a želim da napomenem da posjedujem BH bio Certifikat organske proizvodnje”rekao je Salem Hrnjica nagrađeni pčelar iz Konjica.

Pored Salema od pčelara iz Konjica zlatne medalje dobili su Semir Gagula , Avdo Duranović i Ibrahim Alibašić.

Organizatori sajma su istaknuli kako su šesti dani hercegovačkog meda imali i humanitarni karakter, a to je da će svi uzorci meda koji su u većim količinama ostali neiskorišteni nakon testiranja, darovati udruženjima  koje su na bilo koji način vezane za rad s djecom s posebnim potrebama.

Enver Nimanović

Slični članci

Back to top button