DruštvoKonjicVijesti

Dom zdravlja Konjic: 5. decembra uposleni izlaze na proteste, pridružit će im se kolege iz Sarajeva i Mostara

Uposleni Doma zdravlja Konjic u ponedjeljak, 5. decembra, izaći će u protestnu šetnju kroz grad, a pridružit će im se kolege iz Sarajeva i Mostara, potvrdio nam je to Amer Kerić, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zdravstva te javne ustanove.

– U organiziranju protestne šetnje maksimalno smo se potrudili da ne ugrozimo prohodnost magistrane ceste M-17. Krećemo u 10.30, a protestna šetnja trajat će do 12.30 sati. Okupljanje je planirano na parkiralištu Gradskog stadiona u Konjicu, a u zahtjevu su ispoštovane sve procedure koje propisuje Zakon o javnom okupljanju u pokretu – istakao je Kerić.

AGONIJA SE NASTAVLJA

Sindikat Doma zdravlja Konjic: Ne vjerujemo upravi da fali novca za plaće, tražimo sastanak sa finansijerima

Podršku radnicima Domu zdravlja Konjic, koji još čekaju isplatu plaće za septembar i oktobar, pružit će uposleni Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić”, Sindikat Higijenskog zavoda u Mostaru, a u kontaktu su, dodaje Kerić, i sa predstavnicima Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, da ih podrže.

– Uspostavljamo kontakt i sa uposlenicima Hidroelektrane Jablanica, a Sindikat željezničkih radnika u Konjicu će nas podržati. Još očekujemo podršku RVI-ja, onkoloških pacijenata i Udruženja žena u Konjicu, ali i svih ostalih građana Konjica – kaže Kerić.

Uposleni u Domu zdravlja Konjic u generalnom su štrajku od 14. novembra, a razlog su neisplaćene bruto plaće za dva prethodna mjeseca i naknada za august i septembar.

Agonija u vezi s nedostatkom novca za isplatu plaća uposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kako je ranije za naš portal izjavila dr. Jasmina Brkan-Hrvačić, traje od 2008. godine.

Kao razlog nedostatka novca direktorica, koja je na bolovanju, a sa kojom smo razgovarali početkom oktobra, navela je “stalno nepovoljan ugovor kojeg imaju sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (ZZOHNK)”.

Međutim, za stanje u kojem su se našli uposleni Doma zdravlja Konjic, Kerić smatra odgovornim menadžment, na čelu sa direktoricom Brkan-Hrvačić i Upravni odbor.

– U godini u kojoj je primarna zdravstvena zaštita u Konjicu u ogromnim problemima, dobili smo podatak da se Upravni odbor sastao svega pet puta, od toga jednom online. U situaciji kada se ustanova raspada jer radnici ne primaju plaće, nadzorni organ se sastaje pet puta, a posljednji sastanak bio je 17. augusta. Dakle, nijedan sastanak od najave i provođenja, prvo štrajka upozorenja, a potom i generalnog štrajka. Šta reći – bruka i sramota – istakao je Kerić prošle sedmice za Faktor.

Danas kaže kako je menadžment ustanove tražio zakazivanje sjednice Upravnog odbora, ali da Sindikat i uposlenici još nemaju pouzdanu informaciju kada bi se ona trebala održati.

– Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donesena je odluka da se održi sjednica, a tema bi trebala biti primarna zdravstvena zaštita u Konjicu. No datum sjednice nije određen. Ukoliko se sjednica i održi to puno ne znači jer Gradsko vijeće nije naš glavni finansijer. Naša uprava i dalje šuti i nije se oglasila prema glavnim finansijerima, a to su ZZOHNK i Vlada HNK – kazao je Kerić.

Faktor

Slični članci

Back to top button