KonjicVijesti

USPJESI Konjičanka, Mirzana Rizvić, predstavila rad “Vanjskotrgovinski odnosi BIH i Austrije”

Foto: Mirzana Rizvić, facebook

U februaru ove godine JU Muzej “Alija Izetbegović” organizirao je Drugi ciklus Ljetne škole diplomatije, a koji je uspješno završila i mlada Konjičanka, Mirzana Rizvić.

U okviru projekta, polaznici i gosti imali su priliku upoznati se sa procesima diplomatskih aktivnosti iz iskustva afirmiranih diplomata domaćeg i stranog diplomatskog miljea. Studenti ljetne škole su svoje znanje mogli ispitati kroz prakse mentora i diplomata, te steći jedinstvene uvide u svijet diplomatije.

Kao završnicu ovog projekta, polaznici su u saradnji sa mentorima radili na izradi završnih naučnih radova u kojima su se fokusirali na teme koje su ih posebno zanimale.

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, JU Muzej “Alija Izetbegović” upriličio je promociju Zbornika radova Ljetne škole diplomatije, gdje su pored primjeraka Zbornika studentima podijeljeni i simbolični pokloni.

Na promociji se studentima obratio direktor Homework Hub-a g. Mirza Rastoder koji je izrazio svoje zadovoljstvo saradnjom sa JU Muzejom “Alija Izetbegović” na ovom projektu posebno jer fokus grupu čine mladi kojima je pružena jedinstvena prilika da uđu u svijet diplomatije i nauče nešto novo.

Ispred JU Muzeja “Alija Izetbegović” studente je pozdravila gđa Šejla Cakić-Rizvanović naglasivši da Muzej dugo godina ima već uspostavljene aktivnosti rada i saradnje sa mladima, uglavnom učenicima osnovnih i srednjih škola, te da je poseban izazov bilo animirati studente da se uključe i nađu puteve rada i saradnje sa Muzejom.

Kroz ovaj projekat taj je cilj ostvaren, a u budućnosti on će se širiti i poprimati nove oblike.

-… promocijom Zbornika radova polaznika Ljetne škole diplomatije, svjetlost dana je u printanoj formi ugledao i moj prvi naučnoistraživački rad. Analizirala sam vanjskotrgovinske odnose Bosne i Hercegovine i Republike Austrije kao dokaz pozitivnih odnosa i snažnog napretka naše države. Hvala organizatorima na prilici, te posebno hvala mojoj mentorici Samiri Sulejmanović, šefici za bilaterale odnose u Ministarstvu Vanjske Trgovine i Ekonomskih odnosa BiH na velikoj pomoći i podršci. U oči dana državnosti šaljemo snažnu poruku mladim ljudima kako možemo i trebamo iskoristiti svaku priliku da domovinu učinimo snažnijom, boljom i pravednijom za SVE nas. – napisala je na svom fb profilu, mlada Konjičanka, Mirzana Rizvić.

Slični članci

Back to top button