BiHBiznis

Autoceste FBiH izlaze na berzu da prikupe 30 miliona maraka

FOTO: ILUSTRACIJA

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine ponovo će izaći na berzu, ovoga puta kako bi pokušalo osigurati 30 miliona maraka koje namjerava upotrijebiti za predfinansiranje izrade projektne dokumentacije za projekte u sklopu izgradnje autoceste u FBiH.

Skupština društva JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar je na svojoj sjednici održanoj 20.10.2022. godine usvojila odluku o trećoj emisiji obveznica javnom ponudom putem Sarajevske berze.

Preduzeće će emitovati 300 hiljada obveznica sa valutnom klauzulom u euru, nominalne vrijednosti 100 maraka po obveznici. Obveznice će nositi prinos na glavnicu po nepromijenjenoj kamatnoj stopi 3,5 posto godišnje. Kamata će se obračunavati dva puta godišnje, a datum dospjeća obveznica je 30.12.2025. godine. Upis će početi 22.12.2022. godine i trajati do 28.12.2022. godine, potvrdili su nam u Autocestama FBiH.

Kako se navodi u javnom pozivu namjena investiranja je predfinansiranje izrade projektne dokumentacije, izvođenje radova i konsultantske usluge nadzora nad izvođenjem radova.

• Dionica Mostar Sjever – Mostar Jug – izrada idejnog i glavnog projekta za
izgradnju dionice, revizija glavnog prijekta, izgradnja i nadzor nad izgradnjom);

• Tunel Prenj (izrada idejnog i glavnog projekta za pristupne ceste tunela Prenj i izrada detaljnog idejnog projekta sa elementima glavnog projekta tunela Prenj, kao i izvođenje pripremnih radova za izgradnju tunela Prenj i usluge nadzora),

• Vranduk – Ponirak za izvođenje radova i usluge nadzora nad izgradnjom,

• Ponirak – Vraca za izvođenje radova i usluge nadzora nad izgradnjom.

Za ove projekte u toku su aktivnosti za osiguranje kreditnih sredstava kod međunaordnih finansijskih institucija i to EBRD, EIB i OFID. Kako sama procedura postizanja efektivnosti kreditnih sredstava traje značajan vremenski period, neophodno je vršiti predfinansiranje JP Autoceste FBiH.

JP Autoeste FBiH procjenjuje da će efekti investiranja prikupljenih sredstava i redovni poslovni prihodi društva biti dovoljni za nesmetano finansiranje obaveza, te da ova emisija ni u kojem slučaju neće ugroziti finansijski položaj društva.

Prije ove emisije društvo JP Autoceste FBiH je imalo jednu uspješnu i jednu neuspješnu emisiju obveznica. Prva uspješna emisije obveznica je realizovana 28.12.2018. godine u ukupnom iznosu 48.998.800 KM (489.988 obveznica nominalne vrijednosti 100 KM).

U drugoj emisiji takođe krajem 2018. godine bilo je planirano zaduženje u iznosu 30 miliona maraka, ali nije bilo uplata u sklopu ove emisije, te je proglašena nesupjelom.

Faktor

Slični članci

Back to top button