DruštvoKonjicPolitikaVijesti

USPJESI Konjičanin, Harun Nuhanović predstavio rad “Diplomatija bh. dijaspore”

U februaru ove godine JU Muzej “Alija Izetbegović” organizirao je Drugi ciklus Ljetne škole diplomatije.

U okviru projekta, polaznici i gosti imali su priliku upoznati se sa procesima diplomatskih aktivnosti iz iskustva afirmiranih diplomata domaćeg i stranog diplomatskog miljea.

Studenti ljetne škole su svoje znanje mogli ispitati kroz prakse mentora i diplomata, te steći jedinstvene uvide u svijet diplomatije.

Kao završnicu ovog projekta, polaznici su u saradnji sa mentorima radili na izradi završnih naučnih radova u kojima su se fokusirali na teme koje su ih posebno zanimale.

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, JU Muzej “Alija Izetbegović” upriličio je promociju Zbornika radova Ljetne škole diplomatije, gdje su pored primjeraka Zbornika studentima podijeljeni i simbolični pokloni.

Na promociji se studentima obratio direktor Homework Hub-a g. Mirza Rastoder koji je izrazio svoje zadovoljstvo saradnjom sa JU Muzejom “Alija Izetbegović” na ovom projektu posebno jer fokus grupu čine mladi kojima je pružena jedinstvena prilika da uđu u svijet diplomatije i nauče nešto novo.

Ispred JU Muzeja “Alija Izetbegović” studente je pozdravila gđa Šejla Cakić-Rizvanović naglasivši da Muzej dugo godina ima već uspostavljene aktivnosti rada i saradnje sa mladima, uglavnom učenicima osnovnih i srednjih škola, te da je poseban izazov bilo animirati studente da se uključe i nađu puteve rada i saradnje sa Muzejom.

Kroz ovaj projekat taj je cilj ostvaren, a u budućnosti on će se širiti i poprimati nove oblike.

-Kao učesnik već pomenute škole napisao sam rad pod naslovom “Diplomatija bh. dijaspore: aktivizam dijaspore i odnos institucija prema njima.” Hvala mentorici prof. dr. Nedžmi Džananović-Miraščija čiji savjeti su doprinijeli da napišem kvalitetan rad. Također, riječi zahvale moram uputiti našim ljudima van domovine koji su mi pomogli da imam bolju sliku naše dijaspore. Hvala Adnan Dado Hadrovic, Mirsad Hadzikadic, Samir Beharic i Ahmed Husagić.- oglasio se na svom fb profile mladi Konjičanin, Harun Nuhanović.

Slični članci

Back to top button