BiHDruštvoPolitika

Žestoka politička utakmica: Ko će s kim, SDA, SDP i DF u vlast, mogu li HDZ i SNSD biti izbačeni

Foto: Faktor

Iako se nakon oktobarskih izbora nekoliko predsjednika stranaka koje čine sada aktuelnu “Osmorku” brzinom svjetlosti oglasilo najavljujući trijumfalno kako će formirati vlast na svim nivoima, čini se da je početna euforija splahnula jer posljednjih nekoliko dana krenula je žestoka utakmica u kojoj gotovo svako sa svakim pregovara.  

“Osmorka” je potpisala sporazum koji su trebali sa HDZ-om BiH ozvaničiti 25. ali je prolongirano za 29. novembar.

“Osmorka” ne želi u vlast sa SDA. HDZ BiH neće u vlast bez SNSD-a. Demokratska fronta, koju su stranke “Osmorke” pozvale da im se pridruži, uvjetuje vlast bez SNSD-a. HDZ koji ima strateško neraskidivo partnerstvo sa SNSD-om ne želi DF u vlasti. SDA je spremna za pravljenje snažnog probosanskog fronta, čija bi okosnica bila ova stranka, SDP i DF, ali su dobrodošle i sve stranke koje imaju patriotsku političku agendu.

U vlast bi rado SDS, PDP i Nebojša Vukanović, umjesto SNSD-a, ali njih neće HDZ.

A uz ovu cijelu političku papazjaniju, dolaze i nezvanične informacije iz stranaka “Osmorke” da postoje i animoziteti i razmimoilaženja u stavovima ne samo međustranačkim, već i unutar pojedinih stranaka.

Lider HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka sa prvim čovjekom SNSD-a Milorad Dodikom poručio je da je njihovo partnerstvo strateško i da nema alternativu.

– To je proizvod izbornog rezultata. Vidjet ćemo kako ćemo složiti Dom naroda. Mislim da ćemo imati devet ili deset delegata na koji se neće moći baš tako utjecati. Matematiku radi svako na svoj način. Zato smo ovo naglasili kao snažno partnerstvo. Ono je nedodirljivo – naglasio je Čović.

A onda u ovaj politički bosanski lonac ulijeće priča, ne više o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH gdje se vodi grčevita borba za svakog čovjeka između “Osmorke”, SDA i DF-a, već delegata iz reda srpskog naroda u Narodnoj skupštini RS-a u Dom naroda Parlamenta BiH.

Dodik najavljuje da će SNSD imati četiri, a jednog opozicioni SDS. Pokret za državu dostavio je svoju listu i njihov je kandidat potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović. SDP-ovi partneri iz “Osmorke” prozivaju svog koalicionog partnera da će Dodiku kandidaturom Mijatovića isporučiti četvrtog kandidata i izdati državu, što bi značilo da trebaju odustati od njega te podržati liste SDS-a i PDP-a, koji bi dobili po jednog delegata.

Onda je u javnost procurila informacija da su lideri SDA, SDP-a i DF-a Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić i Željko Komšić ručali u jednom sarajevskom restoranu.

– Sastanak je inicirao predsjednik SDP-a i njega je zanimao stav DF-a i SDA u vezi sa popunom Kluba Srba u državnom Domu naroda. Kandidaturom Vojina Mijatovića SDP stvara iluziju da se bori za pravu stvar, za BiH, a protiv SNSD, a realno ide u susret Dodiku i omogućuje SNSD-u da dobije četvrtog delegata i time mogućnost nastavka blokada državnih institucija. Rekao sam to Nikšiću i, ponudio mu, po treći put, da se zajednički odupremo rušiteljima BiH, da napravimo snažan probosanski front u kom bi okosnica bili SDA, SDP i DF, ali je dobrodošla svaka stranka koja ima istu, patriotsku političku agendu. Kazao sam njemu i Komšiću da nama nije bitno liderstvo niti pozicije u tom frontu, već nam je bitno ostvariti snagu koju su glasači dali probosanskim strankama. Ta snaga je 60 posto ruku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, i uz nju ide i obaveza – otkrio je u razgovoru sa Faktor predsjednik SDA.

Nakon toga, SDA je izdala jasnu uputu svom zastupniku u NSRS-u Ramizu Salkiću i poslala poruku javnosti: zastupnik SDA neće svojim glasanjem omogućiti SNSD-u četvrtog delagata.

– Niko ne treba imati četiri delegata i SDP to neće nikome omogućiti. SDP ima svoju listu i smatramo da je fer i pošteno da stojimo iza svog kandidata. Razumijemo i druge koji zagovaraju svog – rekao je i Nikšić nakon sjednice Predsjedništva SDP-a te obznanio da će u ponedjeljak 28. novembra imati sastanak sa opozicijom iz RS-a.

– Da vidimo možemo li doći do nekog zajedničkog stava. Smatramo, pogotovo nakon radikalnih izjava, pljuvanja potpredsjednika SDP-a od strane opozicije, ne mogu očekivati da ih podržimo. Ako su spremni da razgovaraju, u ponedjeljak će doći ovdje u SDP – naveo je Nikšić.

Istakao je da je i do sada bilo nekih razgovora s opozicijom.

– Razgovarao sam s Mirkom Šarovićem, sa Branislavom Borenovićem, Mladenom Ivanićem, Nebojšom Vukanovićem. Sa svima njima. Prije nego su liste predate i Vojin i ja smo imali prijedlog da napravimo zajedničku listu. Na njoj bi bio prvi naš kandidat. Ako uđemo, da se naš povuče – rekao je Nikšić, naglašavajući da će SDP nositi kao i do sada teret svojih odluka, a kako će biti na kraju, “neki će imati razlog da se postide”.

Šta mogu SDP i opozicija iz RS-a dogovoriti? Ko kome šta može ponuditi?

Po političkim kuloarima uveliko se provlači teza da bi SDP mogao opoziciji ponuditi da u NSRS glasaju za jednog SDS-ov kandidata i za Mijatovića, a da zauzvrat njih pokušaju uvesti u vlast, a SNSD na državnom nivou poslati u opoziciju.

To je uvjet i koji je DF postavio za podršku “Osmorki”. Ali šta sa HDZ-om koji neće nigdje bez SNSD-a? Da li to onda znači i izbacivanje Dragana Čovića iz državne vlasti?

U Zastupničkom domu Parlamenta BiH “Trojka” plus partneri imaju ukupno 13 zastupnika ( SDP 5, NiP 3, NS 2, NES 2 i Bh. inicijativa Fuad Kasumović 1). HDZ ima četiri zastupnika, a SNSD sa koalicionim partnerima Demos i Ujedinjena Srpska osam.

U ovakvom scenariju imali bi 25 zastupnika. Stoga ne čudi poziv DF-u koji ima tri zastupnika da im se pridruži, jer bi sa 28 ruku osigurali dvotrećinsku većinu za izmjene Ustava BiH, s tim što je pitanje da li bi DF ostao dosljedan i ne bi prihvatio izmjene kakve su po mjeri Dragana Čovića.

Pokušaj Nikšića da sa opozicijom iz RS-a dođe do rješenja kojim bi se Dodik onemogućio da ima kontrolni paket u Domu naroda BiH, ne treba da iznenađuje, jer je sarajevska “Trojka” sa SDS-om i PDP-om dogovorila i predizbornu Platformu, na temelju koje su trebali formirati vlast nakon izbora. Međutim, predviđanja izbornih rezultata koja su imali tada, nisu se baš pokazala tačnim.

U drugom scenariju, gdje SDP s opozicijom iz RS-a, kako se to priča po političkim kuloarima, pokušava dobiti svog delegata u Domu naroda BiH, u vlast bi onda ušlo pet zastupnika i to po dva SDS-a i PDP-a te jedan Lista Nebojše Vukanovića, a ponuda bi potom uslijedila i prema SDA koja ima devet zastupnika, DF-u tri i onda bi iz kombinacija bio izbačen ne samo Dodik već i Čović.

Bila bi to tijesna natpolovična većina od 22 od 42 zastupnika koliko ih sjedi u državnom Zastupničkom domu, u kojoj je pet opozicionih ruku iz RS-a dovoljno za entitetsku većinu. Ostaje ipak pitanje Kluba Hrvata u Domu naroda BiH, gdje Čović očekuje da će imati kontrolni paket, s obzirom na broj kandidata iz kantonalnih skupština i kako bi onda funkcionirao državni Parlament.

Faktor

Slični članci

Back to top button