HercegovinaVijesti

Bolesti pčela i nove tehnologije u fokusu Šestog međunarodnog pčelarskog sajma u Mostaru

Foto: Čapljinski portal

Svečanim otvorenjem u Mostaru počeo je Šesti međunarodni pčelarski sajam “VI. Dani hercegovačkog meda, Mostar 2022.”, nakon čega su upriličena i stručna predavanja.
O bolestima pčela i virusima govorila je dr. sc. Violeta Santrač s Veterinarskog instituta “Dr. Vaso Butozan” u Banjoj Luci koja je naglasila kako pčele sada zimuju, dok će ono što je urađeno tek biti vidljivo na proljeće.

– S obzirom na ova klimatska smicanja, načine tehnologije i borbe s veoma opasnim bolestima koje trenutno postoje u košnicama za pčele, vidjet ćemo kakvi su bili postupci. Uvijek je to pitanje lokacije, znanja pčelara te genetike pčele – smatra ona.
Ističe da je od velike važnosti organizirati ovakve događaje, jer i ostala udruženja proizvođača imaju godišnja okupljanja na kojima čuju ili nauče nešto novo. Ovo je ujedno i način da ih prepozna lokalna zajednica, posebice jer je ono što pčele rade, navodi Santrač, mnogo iznad svega onoga što rade druge stočarske proizvodnje.
– Pčelari ne onečišćavaju prirodu, nemaju te karbonske takse, ne trebaju im veliki resursi za vodu, nemaju nikakve resurse za hranu koje omogućuje društvo. Oni su jednostavno ljudi sakupljači u velikoj borbi da održe zdravlje pčele i vitalnost te zajednice, što je jako teško – naglasila je Santrač.
Još je ocijenila kako je u današnjem vremenu to mnogo kompliciranije te da je danas teško biti uspješan pčelar.
O novostima u tehnologiji pčelarenja nazočnima je govorio agronom i profesionalni pčelar Petar Trogrilić navodeći kako se pčelari se u zadnjih nekoliko godina nalaze u promijenjenim klimatskim okolnostima.
– Pokušat ćemo danas razjasniti na koji način i kako se pčelar sam u svom radu, u svojoj tehnologiji može prilagođavati da bi ostvario što bolje prinose meda po košnici – rekao je Trogrlić uoči predavanja.
Pored njih, stručno predavanje održala je i dr. sc. Danijela Petrović, izv. prof., dok se prof. dr. sc. Dragan Bubalo osvrnuo na ocjenjivanje meda, a sajam je završio svečanom dodjelom diploma.
Inače, sajam organizira Udruga pčelara “Matica” Mostar u suradnji s Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Savezom pčelara HNŽ-a, prenosi Čapljinski portal.

Slični članci

Back to top button