BiHSport

Rezime Prve lige FBiH: Gabeljani ubjedljivi prvaci jeseni

Proteklog vikenda odigrane su urakmice 15. posljednjeg kola jesenjeg prvenstva m:tel Prve lige FBiH. Jesenji prvaci su fudbaleri gabelskog GOŠK – a koji su odigrali sezonu za pampčenje, na 15 odigranih utakmica Gabeljani su zabilježili 14 pobjede što je pravi posdvig kluba iz Gabele. Od kada se igra Prva liga FBiH ni jedna ekipa nije imala kaojesenji prvak toliku prednost u odnosu na drugoplasirani Zvijezdu, a to je 12 bodova. Do sada su Gabeljani osvojili dvije titule prvaka m:tel Prve lige FBiH.

Rezutltati Gabeljana, kao domaćini, NK GOŠK – OFK Gradina 2:0, NK GOŠK – NK Travnik 3:0, NK GOŠK – FK Mladost 2:0, NK GOŠK – NK Jedinstvo 3:0, NK GOŠK – BFK Simm Bau 2:1, NK GOŠK – NK Tomislav 4:1, NK GOŠK – FK Rudar 4:0.

Rezultati u gostima, NK Bratstvo – NK GOŠK 1:2, NK Zvijezda – NK GOŠK 0:2, NK Stupčanica – NK GOŠK 1:0, FK Radnički – NK GOŠK 0:2, NK Radnik – NK GOŠK 0:2, FK Budućnost – NK GOŠK 0:3, FK Goražde – NK GOŠK 0:1, NK TOŠK – NK GOŠK 0:1.

U proljetnom dijelu prvenstva očekuje se veika i neizvjesna borba za opstanak, bivši premjer liga NK Travnika je „fenjeraš“ sa 12 bodova, NK Jedinstvo ima 14, Rdnik i Radnički po 16..

Najbolji srijelac nakon jesenje sezone je Ajdin Mujagić (NK Zvijezda), po 9 su dali Nihad Šero (NK GOŠK), Petar Banović (NK Tomislav) i Eldin Mehmedovič (OFK Gradina).

Na proslavi titule jesenjeg prvaka m:tel Prve lige FBiH bio je prisutan Zdravko Mamić koji je rekao : Zajedno smo rasli, ja na svoj način, vi na svoj način, ali zajedno smo došli do uspjeha našega GOŠK – a. U Evropi ne postoji klib koji je osvario takvu seriju rezultata da je dobio 14 od 15 utakmica, i bolji ste od Dinama. Čestitaio bih jer ste svjetski rekorderi. Mislio sam da ono što radi Dinamo da je to epsko čudo, mislio sam da ono što radi reprEzentacija Hrvatske koje je bila treča na svijetu, nadam se i prva, da je i to epsko čudo. Ali ovo što radi jedna mala sredina kao što je Gabela je herojstvo, hrabost, energija, to nikad nisam u svom životu vidio „, kazao je Zdravko Mamić .

Prva liga FBiH je startovala 2000. / 2001. Godine u dosadašnje 22 sezone po dvije titule prvaka su osvojile ekipe, FK Velež, NK GOŠK, NK Travnik, FK Budućnost, Olimpik, po jednu, NK Grude i to u prvoj sezoni, NK Žepče, NK Jedinstvo, NK Zvijezda, NK Gradina, NK Vitez, FK Sloboda Tuzla, FK Mladost DK, NK Metalleghe Jajce, FK Sloga Simin Han, NK Posušje i FK Igman Konjic.

Ismet Nimanović

Slični članci

Back to top button