BiHPolitikaVijesti

“Osmorka” u petak potpisuje sporazum s HDZ

Foto: “Osmorka”, vijesti.ba

Na sastanku ‘Osmorke’ usaglašen je okvirni dokument o smjernicama, načelima i ciljevima u funkcionisanju izvršne i zakonodavne vlasti za mandatni periodu 2022.-2026. godina. – piše vijesti.ba.

U petak dokument će biti parafiran s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH.

To je novinarima nakon sastanka izjavio jedan od učesnika, Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, napominjući da će okvirni dokument biti parafiran s HDZ-om na Dan državnosti BiH, u sjedištu Parlamentarne skupštine BiH.

Dokument će uime stranaka ‘Osmorke’ parafirati lider SDP-a BiH Nermin Nikšić, kazao je Efendić.

– Kao što je poznato, vođeni su razgovori oko usaglašavanja programskog dokumenta. 25. novembra, na Dan državnosti BiH, će biti potpisan u Parlamentu Bosne i Hercegovine. To je okvirni dokument. Ima tri oblasti: euroatlanske integracije, pravna država i socio-ekonomske mjere – rekao je Efendić.

Efendić je istakao da bi taj dokument trebao biti realiziran do formiranja vlada.

– Dokument će biti detaljno razrađen i nadam se da je to prilika da BiH krene ubrzanim koracima u svemu onome u čemu je stajala decenijama. Nismo razgovarali o imenima premijera, ministra – kazao je Efendić.

Nakon današnjeg sastanka na kojem je finaliziran Sporazum programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat između osmorke i HDZ-a, prisutnima se obratio Fuad Kasumović, predsjednik BHI-KF.

On je potvrdio da su usaglasili okvirni sporazum.

– U Parlamentu BiH u petak će Čović i Nikšić potpisati sporazum. BiH već dugo stoji u mjestu i ovo je posljednja šansa da se nešto uradi. Dalji nastavak onoga što je bilo ne odgovara nikome. Ponovit ću da je ovo posljednji pokušaj da se nešto uradi s državom – rekao je Kasumović.

Slični članci

Back to top button