Crna hronikaDruštvo

U BiH u 2021. godini u saobraćajnim nesrećama život izgubilo 255 osoba

Članovi Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija u BiH i studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu obilježili su danas u glavnom gradu BiH Svjetski dan sjećanja na žrtve cestovnog saobraćaja uz poruku “Zapamti, podrži, djeluj”.

Kako su naveli, cilj ovakve akcije je skrenuti pažnju javnosti na statistiku i uzroke te posljedice saobraćajnih nesreća u BiH. Prema službenim podacima, u BiH je u protekloj 2021. godini u saobraćajnim nesrećama život izgubilo 255 osoba.

Na putevima u BiH ove godine zabilježeno je oko 30.000 saobraćajnih nesreća, a najčešći uzroci su prekoračenje brzine i prisustvo alkohola u organizmu.

“Tri hiljade građana BiH je u posljednjih deset godina izgubilo živote u saobraćaju. Nažalost to su brojke kojih se podsjetimo za ovakve dane. U međuvremenu vrlo malo radimo na pomoći tim žrtvama, ljudima koji su dali pomoć tim žrtvama kao što su vatrogasci, policajci, ekipe hitne pomoći”, rekao je predsjednik Udruženja Osman Lindov.

Naglasio je i šta su glavni problemi kada je riječ o saobraćajnoj infrastrukturi u BiH.

“BiH fali dobra i kvalitetna cestovna infrastruktura, koja mora biti na boljem nivou. Moramo imati zaštitne ograde na svim dionicama kako bi nas u slučaju eventualne greške spasile od težih povreda i smrtnih posljedica”, poručio je Lindov.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button