KulturaVijesti

Bošnjaci obilježavaju Dan Sandžaka

Bošnjaci u Srbiji i Crnoj Gori obilježavaju jedan od najvažnijih nacionalnih datuma, 20. novembar, Dan Sandžaka. Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na događaj iz 1943. godine, kada je u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).
Odluku da se 20. novembar proglasi jednim od najvećih nacionalnih blagdana Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine. Odluku je iste godine potvrdio i Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije.
Pored 20. novembra, Dana Sandžaka, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli, Dan sjećanja i 28. septembar, Dan Bošnjaka.
Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić povodom 20. novembra – Dana Sandžaka uputila je čestitku svim građankama i građanima Sandžaka.
U čestitki se kaže:
„Tog historijskog dana, 20. novembra 1943. godine, kad je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka – ZAVNOS-a, sandžački Bošnjaci, Albanci, Srbi i Crnogorci vođeni idejom antifašizma, suživota i univerzalnih ljudskih vrijednosti, u vihoru Drugog svjetskog rata, opredijelili su se za teritorijalnu, multietničku i autonomnu regiju Sandžak.
Svjedočimo da je zadnjih godina Dan Sandžaka istinski blagdan svih Bošnjaka i obilježava se, na našu radost u mnogim institucijama.
Nakon 18 godina od usvajanja Odluke o Danu Sandžaka, ostajemo ponosni što smo upravo ovdje iz prostorija Bošnjačkog nacionalnog vijeća počeli obilježavanje Dana Sandžaka.
Ostajemo ponosni što smo dio nacionalne ideje koja je iznedrila, hrabro iznijela i podijelila plodove u čijoj slasti danas uživaju svi Bošnjaci.
Svim građanima i građankama Sandzaka u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje ime, čestitam 20. novembar, Dan Sandžaka uz poruku da samo zajedno možemo izgraditi Sandžak kao mjesto sigurnog, slobodnog, demokratski uređenog i ekonomski jakog mjesta za život“.
Ugljanin čestitao Dan Sandžaka
U ime Stranke demokratske akcije Sandžaka i u svoje lično ime svim građanima Sandžaka čestitam 20. novembar – Dan Sandžaka.
Na današnji dan 1943. godine građani Sandžaka, ove historijske regije, su jasno iskazali svoje antifašističko opredjeljenje i uzeli aktivno učešće u narodnooslobodilačkoj borbi protiv okupatora.
Sandžak je i danas, kao i u prošlosti bio i ostaće, političko-teritorijalna zajednica ravnopravnih građana i naroda koji u njemu žive.
Neka nam je sretan Dan Sandžaka.
Zukorlić čestitao Dan Sandžaka – Okrenimo se prosperitetu i budimo jedinstveni oko vitalnih interesa naroda Sandžaka

Povodom 20. novembra – Dana Sandžaka upućujem iskrene čestitke svim Sandžaklijama.
Ovaj dan obilježava i znak sjećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).
Na taj dan, sandžački Bošnjaci, Albanci, Srbi, Crnogorci i Romi su se ujedinili u borbi protiv fašizma i sa idejom očuvanja Sandžaka, historijske regije koja spaja ljude.
Sandžak je postojao, postoji i postojat će!
Okrenimo se ka boljem sutra svih nas, okrenimo se prosperitetu Sandžaka i budimo jedinstveni oko vitalnih interesa naroda Sandžaka, poštujući državni poredak i Srbije i Crne Gore.
Neka nam je mubarek Dan Sandžaka!

Saff

Slični članci

Back to top button