KonjicVijesti

U Konjicu obilježena 30. godišnjica osnivanja 4. korpusa ARBiH

Danas je u Konjicu obilježena 30. godišnjica od formiranja 4. korpusa ARBiH polaganjem cvijeća ispred centralnog spomen obilježja na Trgu državnosti Alija Izetbegović. – piše radiokonjic.ba.

u konjicu obilježena 30. godišnjica osnivanja 4. korpusa arbih
U Konjicu obilježena 30. godišnjica osnivanja 4. korpusa ARBiH

U ime JOB-a Branilaca Konjica prisutnima se obratio Omer Lavić istaknuvši da je 1601 pripadnik ovog korpusa poginuo, od toga iz Konjica 497.

„Oko 3000 boraca 4.korpusa ARBiH je ranjeno, a od toga 1022 iz Konjica“ – rekao je, izmedu ostaloga Lavić, istaknuvši da agresor nije uspio ostvariti jedan od svojih ratnih ciljeva,  uspostavljanje granice dolinom Neretve, zahvaljujući borcima ovoga korpusa.

Na ovom događaju je bio prisutan i general Mustafa Polutak, komandant 4. korpusa ARBiH, koji je za radiokonjic.ba izjavio da se formiranjem 4. korpusa objedinilo rukovođenje i komandovanje svim jedinicama na prostoru Hercegovine.  

u konjicu obilježena 30. godišnjica osnivanja 4. korpusa arbih
U Konjicu obilježena 30. godišnjica osnivanja 4. korpusa ARBiH

“Formiranjem 4.korpusa objedinjeno je rukovođenje i komandovanje svim jedinicama na prostoru Hercegovine, posebno u dolini Neretve kada su sve manje jedinice ušle u sastav 4. korpusa i tada počele djelovati pod jednom komandom. Odmah se osjetio napredak, djelovanje i uspjesi, to ne trebamo nikada zaboraviti. Iako je Hercegovina bila napadnuta od strane dva agresora, uspjelo se odbraniti jezgro Hercegovine” – kazao je general Mustafa Polutak.

U sklopu obilježavanja 30.godišnjice 4.korpusa ARBiH delegacije JOB-a Branilaca Konjica, Boračkog udruženja Klis, Stranke demokratske akcije i Naroda i pravde su položile cvijeće, a proucena je i Fatiha, čime je odata počast šehidima i poginulim borcima.

Ovom dogadaju su prisustvovali pripadnici 4.korpusa ARBiH iz Konjica, predstavnici Grada Konjica i građani.

radiokonjic.ba/novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button