Svijet

Danas se obilježava godišnjica pada Vukovara: Tužnog dana se prisjetio i Jusuf Nurkić

U Vukovaru se danas obilježava najteži dan tog grada u novijoj historiji kada je 1991., nakon 87 dana otpora, slomljena odbrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne jedinice. 

Povodom tog dana na društvenim mrežama se oglasio i Jusuf Nurkić, reprezentativac BiH i član Portlanda. Podijelio je fotografiju Vukovara i svijeća, a u opisu je napisao “Dan sjećanja”.

Podsjećamo, tokom gotovo tromjesečne agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine ubijeno je i poginulo najmanje 2.717 hrvatskih boraca i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progon dok je nekoliko hiljada boraca i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore. Na popisu zarobljenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena njih 383 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.

Iako su borbe i sukobi u Vukovaru i njegovoj okolici počeli prije, kao datum početka bitke obično se navodi 25. avgusta 1991., kada su bivša JNA i srpske paravojne jedinice krenule u opći tenkovsko-pješački napad s namjerom da taj grad zauzmu najduže za sedmicu dana. No, hrvatski su borci, iako brojčano i po oružju deseterostruko slabiji, uspjeli izdržati gotovo tri mjeseca. Stanovnici su bili bez struje i uredne opskrbe vodom i hranom dok je na grad svakodnevno padalo na stotine projektila uz tenkovske i zračne napade.

Okupacija Vukovara potrajala je do 15. januara 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja nakon koje su se Vukovarci konačno vratili svojim domovima koje je prije toga trebalo obnoviti.

Avaz.ba/Novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button