BiH

Uvoz vode i bezalkoholnih pića u BiH tri puta veći od izvoza

Iz Bosne i Hercegovine je u prva tri kvartala izvezeno voda i bezalkoholnih pića u vrijednosti od oko 34,1 milion KM, što je više za 8,29 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio oko 111,7 miliona KM, što je više za 8,4 odsto u odnosu na devet mjeseci lani.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH rečeno je da ovaj sektor u devet mjeseci bilježi deficit od 77,6 miliona KM (deficit lani iznosio 58 miliona KM), dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 30,5 odsto (pokrivenost u devet mjeseci prošle godine 35,2 odsto). 

Vrijednost izvoza prirodne mineralne vode, gazirane i negazirane iz BiH u devet mjeseci iznosila 5,4 miliona KM, što je više za 24,2 odsto od izvoza u istom periodu 2021. godine.

Kada se posmatra izvoz količinski, u devet mjeseci izvezeno je 17,5 miliona litara, što je povećanje od 19,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine. 

Vrijednost izvoza bezalkoholnih pića, u pomenutom periodu iznosila je 28,7 miliona KM, što je više za 5,7 odsto u odnosu na devet mjeseci prošle godine, a kada se posmatra izvoz količinski, u devet mjeseci, izvezeno je 39,2 miliona litara, što je manje za 2,7 miliona litara u odnosu na isti period 2021. godine.

“Iz podataka se zaključuje da je količinski robna razmjena manja. Kada je ova kategorija robe u pitanju, radi se samo o povećanju prosječne izvozne cijene”, pojašnjavaju iz Spoljnotrgovinske komore. 

Vrijednost uvoza prirodne mineralne vode, gazirane i negazirane, u prva tri kvartala iznosila je 22,3 miliona KM, što je više za 13,1 odsto od uvoza u referentnom periodu prošle godine.

Posmatrano količinski, u devet mjeseci uvezeno je 43,2 miliona litara, što predstavlja povećanje od 7,3 odsto u odnosu na isti period lani.

Vrijednost uvoza bezalkoholnih pića, u devet mjeseci iznosio je 89,4 miliona KM, što je više za 28,2 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, a kada se uvoz posmatra količinski, u prva tri tromjesečja u BiH je uvezeno 73,8 miliona litara, što je povećanje od 16,4 odsto u odnosu na godinu ranije.

BHRT/Novikonjic

Slični članci

Back to top button