Nekategorisano

Saopćenje povodom 30. godišnjice 4. korpusa Armije RBiH- SDA Jablanica

– Na današnji dan prije 30 godina na području Hercegovine osnovan je 4. korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, čija je zona odgovornosti u proteklom ratu uglavnom bila dolina Neretve, ali i cijela Bosna i Hercegovina. Okupljeni pod jedan bajrak, sa jednim ciljem hrabri pripadnici ovog korpusa koračali su prema slobodi, prema suverenoj, nezavisnoj i slobodnoj Bosni i Hercegovini, prema državi ravnopravnih i jednakih građana. U koračanju ka oslobođenju domovine, cijena njene slobode i nezavisnosti bila je velika. Plaćena je životima najboljih sinova Hercegovine. Sloboda plaćena životima i tjelima boraca 4. korpusa, suzama majki i djece dok su ispraćale svoje heroje na puta bez povratka, ostala je kao amanet onima koji dođoše poslije njih.

O našim šehidima i poginulim borcima, ratnim vojnim invalidima, saborcima, sestrama i majkama temeljima odbrane naše države, trebamo misliti i govoriti svaki dan i odavati im najdublje poštovanje. Jer, da nije bilo njih, danas ne bi bilo ni države Bosne i Hercegovine, ne bi bilo naše slobode niti evropske perspektive. Našim mladim generacijama trebamo prenositi istinu o značaju svakog pripadnika 4. korpusa Armije RBiH, o svakoj borbi i svakom podvigu koji su naši saborci napravili nad daleko opremljenijim agresorom.

Svim bivšim pripadnicima 4. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima i svim patriotama u svoje ime i u ime Općinske organizacije Stranke demokratske akcije Jablanica želim uputiti iskrene čestitke povodom obilježavanja trideset godina od formiranja korpusa.

Šehidima i poginulim borcima neka je vječni rahmet!

SDA Jablanica

Slični članci

Back to top button