BiHHercegovinaKonjicSportVijesti

Pet minuta između života i tragedije: Bh. sutkinja spasila život nogometašici u Banjoj Luci

Tokom susreta koji je za vikend odigran u Banjoj Luci između ženskih timova Borca i Fortune iz Živinica, igračica gostujuće ekipe Selma Mešanović dobila je težak udarac u vrat i bila je životno ugrožena, no brzom reakcijom pomoćne sutkinje Merime Tanović Čamo izbjegnuta je tragedija.

Naravno, u dramatičnoj situaciji koja je nastala tokom jednog od zaostalih nogometnih mečeva ženskih timova u Premijer ligi BiH, reagovali su, i uz to značajno pomogli, i ostali koji su bili prisutni, no ovo je priča o Merimi, “službenom licu” s utakmice i u privatnom životu magistru logopedije koja je znanje o i u medicini primijenila u situaciji koja život znači, a traje nekoliko sekundi.

“Božija volja i određenje, na svu sreću dobro se završilo”, kaže Merima na nakon što smo joj čestitali na junačkom djelu.

U razgovoru za Klix.ba, opisala nam šta se desilo na terenu i na koji način je reagovala nakon što je shvatila da situacija nije bezazlena, a kako i sama kaže, bila je to scena u kojoj je nemoguće ostati nijem.

“Nakon jednog duela, koji nama svima na prvi pogled nije izgledao ozbiljno, gostujuća igračica je ostala ležati na podu. Ja sam bila na drugoj strani i meni to nije izgledalo ozbiljno, ali kada su ostale igračice domaće ekipe i njene saigračice dotrčale do nje, počele su vrištati i nastala je jedna zaista ružna i strašna scena. Kada sam vidjela da je utrčala fizioterapeutkinja domaće ekipe, po njenoj reakciji sam vidjela da je potrebna dodatna pomoć i onda sam i ja dotrčala”, kaže nam Merima i nastavlja:

“Budući da sam neko ko je završio Srednju medicinsku školu i imam zvanje medicinskog tehničara, a po trenutnoj profesiji sam magistar logopedije, imam doticaja i dalje s medicinskom strukom, vidjela sam da je došlo do gušenja jer je udarac bio u predjelu vrata. Igračica je bila pomodrila u predjelu glave, a tijelo je bilo u potpunosti ukočeno. Bila je to scena koju nije bilo lijepo vidjeti, ni meni, ali ni bilo kome na stadionu. Sve je trajalo nekoliko minuta, vozilo hitne pomoći je stiglo jako brzo jer su na svu sreću i oni bili na stadionu te su također pružili važnu pomoć. Igračica nije mogla nastaviti susret te je zatražila dodatnu ljekarsku pomoć. Nakon utakmice sam je kontaktirala te mi je rekla da se osjeća dobro, ali da će svakako uslijediti period pauze.”

Za kraj je dodala kako Selmi Mešanović želi što je moguće brži oporavak te da se nada da će je u drugoj polusezoni vidjeti opet na terenu.

“Bila je životno ugrožena, moglo je doći do gušenja jer je vilica bila u potpunosti ukočena, cijelo tijelo je bilo u grču. Pretpostavljam da je dobila udarac u predjelu vrata i grkljana, zbog čega je došlo do gušenja. Hvala Bogu, sve se završilo dobro. Selmi želim što je moguće brži oporavak i povratak na zeleni teren”, kaže ova heroina.

Merima Tanović Čamo član je Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine od 1. januara 2016. godine i iako je na spomenutom meču imala ulogu pomoćne sutkinje, u “sistemu” je registrovana kao glavna sutkinja, predstavnica Nogometnog saveza Hercegovačko-neretvanskog kantona.

U našoj ligi “pravdu je dijelila” na više od 200 utakmica, počevši od najmlađih selekcija pa sve do Premijer lige BiH, u kojoj danas sudi.

klix.ba/novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button