Sport

Stvarni rezultat parnice Veleža i Hasića protiv NS BiH

Bosanskohercegovačka sportska javnost je danas ostala u čudu nakon objava koje su stigle iz Fudbalskog kluba Velež i Nogometnog saveza BiH nakon odluke Sportskog arbitražnog suda (CAS) u Lozani, prenosi portal klix.ba

Na Facebook stranici FK Velež je objavljeno da je CAS ukinuo suspenziju predsjedniku Šemsudinu Hasiću, dok je NS BiH objavio kako je CAS odbacio žalbu Veleža.

S obzirom da CAS na svojoj službenoj stranici www.tas-cas.org još uvijek nije objavio presudu kao ni FK Velež ni NS BiH, kontaktirali smo eksterni tim koji je vodio proces FK Velež i Šemsudina Hasića protiv NS BiH kako bismo bh. javnosti mogli detaljno i tačno prenijeti šta je sud u Lozani odlučio, te vam ekskluzivno donosimo originalnu presudu CAS-a koju su danas u 11:24 sati zaprimili zastupnici svih stranaka u sporu: NS BiH, FK Velež i Šemsudin Hasić.

“Naš savez je vjerovatno jedini savez na svijetu koji ima najmanje dvije istine. Sve istine su uglavnom u onom obliku koji odgovara izričito savezu. Nakon objave Veleža, konkretno u kontekstu Šemsudina Hasića i sa nagovještajem da će javnost biti naknadno obaviještena o svimdetaljima, savez se koristi svojom poslovicom da im je čaša do pola puna… Kao i u mnogim situacijama oni formiraju neku svoju istinu, svjesno zaobilaze činjenice i bave se raznim manipulacijama i konstantno izvlače stvari iz konteksta kao i iz ove odluke CAS-a koju nisu bili hrabri objaviti da uvjere javnost šta je zapravo istina”, poručili su nam iz eksternog tima.

Naime, proces pred CAS-om se vodio između tri strane – Veleža i Šemsudina Hasića kao suspendovanog predsjednika kluba protiv odluka NS BiH, tačnije Apelacione komisije saveza.

Odlukom Apelacione komisije NS BiH Velež je trebao platiti 6.000 KM kazne uz šest utakmica bez publike te oduzimanje tri boda, dok je Hasiću izrečena kazna zabrane vršenja funkcije u trajanju od 18 mjeseci.

Šta se desilo u procesu pred CAS-om? Odlukom CAS-a i uz slaganje saveza, slučajevi su se spojili radi procedure. Bila su dva ročišta, 9. maja i 20. oktobra ove godine, a na njima je savez pozvao pet svjedoka, a FK Velež i Hasić tri svjedoka.

“S obzirom da savez u svojim izlaganjima i pravnim tumačenjima objavljuje ono što njima odgovara, pa je tako demantovao dio odluke koje je danas prenijela Facebook stranica Veleža i izričito naglasila da se radi o Hasiću, mi kao eksterni tim želimo upoznati javnost sa jedinom istinom”, poručili su nam iz eksternog tima koji je vodio proces, te su nam pojasnili odluke CAS-a, jednu po jednu.

Tačke 1 i 2:

CAS ima nadležnost nad slučajevima u procesima Velež protiv NS BiH i Šemsudin Hasić protiv NS BiH.

“Predstavnik saveza je ovo u svojim pismenim obraćanjima i u svjedočenjima uporno osporavao”, napomenuli su iz eksternog tima.

Tačka 3:

Odbacuje se žalba Veleža koja se odnosi na kazne klubu.

“Odluka CAS-a za nas uopće nije čudna jer vrijeme se ne može vratiti unazad, niti se tri boda mogu dodati za prošlu sezonu, kao ni da navijači budu na stadionu”, poručili su.

Tačka 4:

Žalba Šemsudina Hasića se djelimično uvažava, a u tački 5 je pojašnjenje.

Tačka 5:

Odluka Apelacione komisije NS BiH se mijenja i glasi kako slijedi:

a) Stavlja se van snage odluka o 18-mjesečnoj suspenziji Šemsudina Hasića.

b) Šemsudin Hasić se kažnjava sukladno članu 59.1 Disciplinskog pravilnika NS BiH iznosom od 2.000 KM.

“Odluka je stavljena van snage, a CAS Hasićev prekršaj nije okarakterisao kao teži prekršaj po pravilniku NS BiH, kao što je naš savez pokušao prezentirati CAS-u. Njegova suspenzija ne postoji, te ovim putem molimo savez da starom/novom predsjedniku Veleža Hasiću blagovremeno dostavi uputstva za uplatu kazne u iznosu od 2.000 KM”, poručili su.

Tačka 6:

Odnosi se na troškove postupka Hasić protiv NS BiH. Ukupni troškovi takse Hasića prema CAS-u su iznosili 13.000 švicarskih franaka. 75 posto tog iznosa će NS BiH morati platiti Hasiću.

Tačka 7:

Odnosi se na troškove takse postupka Velež protiv NS BiH. Velež će snositi sve troškove spora.

Tačka 8:

Velež je dužan platiti 2.500 švicarskih franaka advokatskih troškova savezu.

Tačka 9:

NS BiH je dužan platiti 1.000 švicarskih franaka advokatskih troškova Hasiću.

“U NS BiH su uradili sve moguće da izbjegnu svjedočenje u formatu kakvom je bilo jer su željeli samo korespondirati u pismenom obliku. Sudija CAS-a je i pored pet svjedoka koji su pričali istu priču protiv Hasića uvidio da je istina da je Hasić nepravedno, nesrazmjerno kažnjen evidentno po ličnoj osnovi jer je on kao čovjek koji ima svoje mišljenje veliki trn u oku NS BiH”, rekli su iz eksternog tima i dodali:

“S obzirom da Savez svjesno manipuliše javnost, izvlači stvari koje pogoduju i idu u njihovu korist, da se lažno kite da su finansijski zahtjevi Veleža i Hasića odbačeni, ovim putem želimo da ih poučimo da CAS uopšte nema nadležnost da takvu odštetu presudi, već se takvi postupci vode pred drugim institucijama poput civilnih sudova BiH, a gdje ćemo se uskoro i vidjeti sa sedmocifrenim odštetnim zahtjevom”, poručuju iz eksternog tima.

Za komentar smo naknadno upitali i Hasića koji odlukom CAS-a se može vratiti na mjesto predsjednika Veleža.

“Ja mogu biti potpuno zadovoljan kao čovjek odlukom koja je donesena u moju korist. S druge strane mi je žao što žalba našeg Veleža, kao druge stranke u procesu, nije uvažena, ali proces je trajao duže od godinu dana i vremenski faktor je učinio svoje! Period iza nas je bio težak za Velež, i drago mi je da smo pokazali bh. javnosti i svim sportskim kolektivima, da ako si ispravan, ako govoriš istinu i budeš uporan, možeš doći do pravde. Najsretniji bih bio da smo do pravde i ovakve odluke došli u našoj Bosni i Hercegovini i pred nadležnim tijelima NS BiH a ne u Lozani. Međutim, put pravde je nekada posebno trnovit! Što se tiče mog povratka na mjesto predsjednika Veleža, postoje razne opcije, to ću odlučiti sa svojim najbližim saradnicima a javnost će o svemu tome biti naknadno obaviještena”, rekao je Hasić.

klix.ba/Novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button