Konjic

Koncert hora ”Pontanima” na Večerima duhovne muzike u Konjicu

“Mostovi duše” naziv je cjelovečernjeg koncertnog programa hora “Pontanima” Sarajevo koji će biti upriličen 18. novembra  na Kamernoj sceni Narodnog univerziteta Konjic u okviru manifestacije Večeri duhovne muzike- Iskustva bosanskohercegovačkog višeglasja.

 Hor Pontanima (lat. pons, anima – most dušom) oformljen je u jesen 1996. godine u Sarajevu, kao projekt Interreligijske službe Oči u oči, odnosno, današnjeg Udruženja Pontanima. Osobitost hora je da okuplja ljude iz svih religija i uvjerenja, koji se bave muzikom ili vole pjevanje.

Na koncertima i nastupima hor izvodi muziku svih religijskih zajednica današnje BiH, osobito židovstva, pravoslavlja, islama i katoličanstva, te afro-američke i krišna kompozicije. U svom repertoaru također njeguje i svjetovnu muziku različitih kultura sa područja cijelog Balkana. Danas u horu djeluju ljudi iz svih različitih religijskih i etničkih zaleđa i predstavljaju mikrokosmos, “BiH u malom”, te svjedoče kako različitost i otvorenost izgrađuju zajednicu u kojoj se svi uvažavaju.

Muzika Pontanime je liturgija ljepote, muzičke raznolikosti koja nastaje iz sazvučja duhovnih i kulturnih uticaja u BiH. Od 1996. do danas izveli su preko 400 nastupa, koncerata i susreta. Pontanima je gostovala u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, SAD, Velikoj Britaniji i Kini. Hor je, među ostalim, primio nagradu “Search for Common Ground” za inovativno i izvanredno djelovanje na pomirenju u BiH, Washington D.C. 2004, Zahvalnicu grada Sarajeva za doprinos u umjetnosti i promociju bosanskohercegovačke baštine, te Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, saopćeno je iz Narodnog univerziteta Konjic.

Ulaz na koncert je slobodan.

BHRT/Novikonjic

Slični članci

Back to top button