Politika

Da li će Čovićevo legitimno predstavljanje ostaviti Osmorku izvan vlasti?

Iako je prošlo više od mjesec dana od završetka Općih izbora u BiH nejasno je ko će činiti vlast u Federaciji BiH i na državnom nivou jer domovi naroda još uvijek nisu konstituisani. Još jednom bi o izgledu buduće vlasti mogao presuditi Dragan Čović.

Presudna bitka koja se odvija uglavnom daleko od očiju javnosti vodi se za bošnjački klub Doma naroda FBiH, a posredno i državni, između dva sarajevska bloka, jednog okupljenog oko stranaka Trojke i drugog koji čine SDA i DF.

U slučaju da ni jedan od dva bloka ne skupi 13 ruku u bošnjačkom klubu odluka o tome ko će činiti buduću vlast naći će se u rukama HDZ-a i stranaka okupljenih oko HNS-a.

Ako jedan klub dobije 13 ruku to znači da drugi uopšte ne može predložiti kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda Bošnjaka, jer nema potrebnih 11 ruku.

U tom smislu postoji realna mogućnost da naprimjer jedan blok dobije 12, a drugi 11 delegata u Domu naroda FBiH, te bi oba bloka mogla predložiti kandidata za bošnjačkog potpredsjednika FBiH, a samim tim bi sve zavisilo od toga kome će se u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH prikloniti HDZ.

Ako pravilno iščitamo poruke koje šalju predstavnici HDZ-a jasno je da će oni uprkos mogućnosti da u vlast uvuku blok koji ima 11 delegata u Domu FBiH izabrati drugi koji ima 12, jer po njihovom shvatanju vlast mogu formirati samo oni koji imaju većinu unutar pojedinih naroda, a gledano kroz domove naroda.

Podsjećamo, predstavnici Osmorke danas su usaglasili programska načela za formiranje vlasti u Federaciji BiH i na državnom nivou te je najavljeno da će o njima već sutra, 16. novembra, razgovarati sa HDZ-om, što će biti nastavak već započetih pregovora.

Također, čini se da obje strane šalju dosta relaksirane poruke, ipak nije sve tako jednostavno za Osmorku.

Iz izjava predsjednika HDZ-a Dragana Čovića ali i njegovih stranačkih kolega o “legitimnim predstavnicima” naroda jasno je da nikakva programska načela Osmorke, niti zakoni, neće biti ispred principa koji godinama forsira HDZ.

“Kao što mi nismo željeli da neko u ime hrvatskog naroda zloupotrebljava naš legitimitet kroz vlast ‘Alijanse’ i ‘Platforme’, ne želimo ni na koji način dati doprinos da mi to uradimo. To bi bilo neodgovorno. Mi moramo po Ustavu birati partnera i to naravno moraju biti legitimni predstavnici. Onaj ko bude imao većinu u Domu naroda BiH jasno vam je da je legitimni predstavnik jer bez tih ljudi Vijeće ministara neće moći raditi”, rekao je Čović 14. oktobra.

Danas je skoro identičnu poruku poslao njegov stranački kolega zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

“Svi oni koji će imati politički stabilnu većinu bit će partneri HDZ-a. Što se tiče ranijih odnosa, HDZ neće dopustiti da upadne u klopku ‘Alijanse’ ili ‘Platforme’ ili da drugima bira i vrlo jasno smo rekli da onaj ko bude imao većinu bit će partner”, kazao je Brkić danas.

U prevodu, Čović niti Brkić nisu kazali da će vlast činiti oni koji mogu predložiti kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda Bošnjaka već oni koji imaju većinu u domovima naroda.

Ne uspije li Osmorka skupiti minimum 12 delegata u bošnjačkom klubu Doma naroda FBiH i 3 delegata u bošnjačkom klubu Doma naroda BiH, bez obzira što po Izbornom zakonu i ustavu entiteta i države, sa 11 ruku legalno mogu činiti vlast, HDZ bi ih mogao ostaviti daleko od izvršne vlasti.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button