BiHVijesti

Bosna i Hercegovina preuzima predsjedavanje ReSPA-om

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) održala je u utorak u Tirani 14. sastanak Upravnog odbora na ministarskom nivou.

Ministri zaduženi za reformu javne uprave iz država članica ReSPA-e, kao i visoki predstavnici Evropske komisije (EK) i članovi Upravnog odbora ReSPA-e na nivou viših službenika, pohvalili su postignuća ReSPA-e u protekloj godini.

Ova godina je označena kao jedna od ključnih za daljnju stratešku orijentaciju ReSPA-e.

Ministri članica ReSPA-e u potpunosti su podržali ReSPA sporazum i mandat do 2031. godine, dok je Evropska komisija dokazala punu posvećenost i podršku u okviru predstojećeg 5. Akcionog granta EK 2023-2025, a dogovoren je i sadržaj revidirane ReSPA strategije 2019-2024.

Ove rezultate nije bilo moguće postići bez snažne podrške i odlične saradnje između predstavnika vlasti uključenih u upravljačke strukture ReSPA-e, radnih grupa, oficira za vezu, predstavnika EU, brojnih eksperata angažovanih u različitim oblastima, kao i izuzetnog osoblja ReSPA-e.

“Koristim ovu priliku da izrazim svoju zahvalnost svima na odlično obavljenom poslu koji snažno motivira nas iz Sekretarijata ReSPA-e da pojačamo svoje aktivnosti, uključujući podršku u našim državama članicama na njihov zahtjev”, istakla je Maja Handjiska-Trendafilova, direktorica ReSPA-e.

Tradicionalno, ovaj sastanak članicama ReSPA-e služi za predaju i preuzimanje godišnjeg predsjedavanja ReSPA-om.

Ovaj put, ministrica Milva Ekonomi, predsjedavajuća Upravnog odbora, predala je predsjedavanje ReSPA-om ministru pravde BiH Josipu Grubeši, koji je izjavio da će Bosna i Hercegovina blisko surađivati s ReSPA-om i uložiti značajne napore na daljnjem jačanju misije i aktivnosti ReSPA-e u regionu tokom predsjedavanja Bosne i Hercegovine.

Na otvorenoj sjednici, raspravljalo se o značaju strateške transformacije ljudskih resursa kako bi radna mjesta bila moderna i atraktivna za državne službenike, a ReSPA je predstavila rezultate pilot-ankete o zadovoljstvu osoblja.

Bila je to i prilika za neformalnu diskusiju na ministarskom nivou o ključnoj temi najboljih praksi za upravljanje ljudskim resursima u javnoj upravi, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

BHRT/Novikonjic

Slični članci

Back to top button