Nekategorisano

ALARMANTNI PODACI

Ko je zakazao: Ubistva žena potresaju BiH!

Sve češće stupce crne hronike pune vijesti o tragičnim sudbinama žena koje ubijaju njihovi bračni partneri.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, koja je prikupljala informacije od pravosudnih institucija i nevladinih organizacija, od 2015. godine do danas ubijeno je više od 60 žena!

Izašle na ulice

Posljednji takav slučaj ubistva koji je potresao javnost dogodio se u nedjelju u Tuzli. Salko Mehmedović je hicem iz vatrenog oružja usmrtio suprugu, nakon čega je pucao sebi u glavu. Motivi ovog zločina još nisu poznati.

Samo mjesec ranije, 11. oktobra, u porodičnoj kući u Bihaću ubijena je 32-godišnja Edina Odobašić. Edinu je ubio suprug Enes, koji je, nakon što je pokrenuta potraga za njim, počinio samoubistvo vješanjem.

Potaknute tom tragedijom, žene u cijeloj BiH odlučile su 14. oktobra izaći na ulice kako bi digle glas protiv femicida. Tuzla je bila zavijena u crno i u avgustu ove godine, kada je Ilija Josipović ubio suprugu Janju, a nakon toga je, također, počinio samoubistvo.

Još jedan strašan zločin se desio u novembru 2021. u Zenici, kada je Mirnes Kulačić ubio svoju bivšu suprugu Halidu, a nakon toga izvršio samoubistvo. Ubio ju je dok se vraćala kući s posla, a onda pobjegao.

Izložene nasilju

Iz Fondacije CURE kažu za „Avaz“ da je broj femicida u našoj državi porazan.

– Naše institucije ne djeluju strateški protiv nasilja nad ženama, a posebno u vanrednim situacijama. Žrtve femicida imaju sličnu priču, a to je da su do smrti bile zlostavljane i izložene različitim oblicima nasilja, da su ljudi iz njihovog okruženja znali da preživljavaju nasilje, ali nisu mogli slutiti da nasilnik može biti i ubica – navode iz ove fondacije.

Dodaju da uzroci nasilja ne leže u alkoholu, drogama, izboru partnera, mjestu i vremenu gdje se nasilje desilo ili se događa.

– Za današnju situaciju, punu nesigurnog okruženja, odgovorni su svi – odgovoran je obrazovni sistem koji nije kreirao mehanizme za nultu toleranciju na nasilje, odgovorni su sudovi koji ne kažnjavaju počinioce, odgovorna je država koja nema mehanizme stvarne osude nasilnika – zaključuju iz Fondacije CURE.

Osuđen na 15 godina

U aprilu ove godine Dragan Trkulja osuđen je na 15 godina zatvora u banjalučkom Okružnom sudu zbog ubistva supruge Snežane (57), koju je usmrtio s više udaraca sjekirom i ubodom nožem.

Avaz

Slični članci

Back to top button